Recept: Baba au Rhum

Het schijnt een recept uit de Franse keuken, maar ik vond ‘m toevallig in de ‘Seasons Winter’ van 2003. Leek me wel lekker, zeker als toetje voor de feestdagen, maar met rum weet ik ’t niet zo.

Hieronder volgt het originele recept, zelf heb ik de cakejes gemaakt volgens het recept Cake a la Huguette. In dit geval met geconfijte cranberry’s en een theelepel kardemom. En aangezien de fles rum nog niet leeg was, en de pot met cakejes nog niet vol, heb ik een halve hoeveelheid siroop extra erbij gemaakt. Want die lege fles heb ik nodig voor het bottelen van de bramenwhisky. Maar zo is ie geworden:

Nodig:

  • 200 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 575 gram suiker
  • 4 eieren
  • 50 gram rozijnen (gewassen)
  • 1/2 liter rum
  • 1/2 liter water
  • weckpot

Verwarm de oven voor op 200 oC. Mix de boter en 75 gram van de suiker glad en voeg al mixende eerst een voor een de eieren toe, dan de bloem en dan de rozijnen. Giet het mengsel in een kleine beboterde cake- of muffinvormpjes en bak ze ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven. Haal de cakejes uit de vormpjes en laat ze afkoelen. Prik met een satéprikker of breinaald gaatjes in de cake. Stapel ze in de weckpot. Los de overgebleven suiker op in een halve liter kokend water. Laat afkoelen en vermeng het suikerwater met de rum. Giet wat rummengsel op de cakejes en wacht tot ze het vocht hebben opgenomen. Vul op deze manier de weckpot tot de rand. Server de cake met een schepje vocht of een bolletje vanille-ijs.

Bewaren

Afdrukken