Recept: Pittige tomatenjam

IMG_2177

Ingrediënten
1 1/2 kg tomaten, ontveld en in stukjes gesneden
1 kop suiker
1 kop geleisuiker
1 1/2 tl chiliflakes
1/2 tl kaneelpoeder
1/4 tl djinten (komijn)
sap van een 1/2 limoen

Zorg voor ongeveer drie uitgekookte schone potten en deksels die vacuum kunnen trekken.

Bereiden
Doe alle ingrediënten behalve de geleisuiker in een pan, breng het spul aan de kook en haal heel kort even een staafmixer door het mengsel, zodat de echt te grote stukken wat kleiner worden. Regelmatig roeren terwijl het tomatenspul op een laag pitje laat doorsudderen. Het mag indikken tot ongeveer dunne jam dikte. Dit kan zo’n 2 a 2 1/2 uur duren. Voeg dan de geleisuiker toe en breng het spul opnieuw aan de kook. Kook het ongeveer 10 minuten en vul dan de potten. Werk schoon en netjes, direct sluiten en op de kop zetten. Laten afkoelen, etiket erop en koel en donker bewaren.

Update: 2018
Aangezien er niet heel veel suiker in gaat heb ik de potjes na het afkoelen bewaard in de koelkast. Mocht je ze lang willen bewaren, dan is het zaak de tomatenjam te wecken, koel en donker bewaren. De smaak van deze tomatenjam vond ik ‘laf’. Ik verwachtte een soort van ‘chilisaus smaak voor de loempia’, maar daar leek dit helemaal niet op. Helaas.

Afdrukken