Recept: Spaanse bonenschotelsoep (Fabada)

Natuurlijk enigszins aangepast, maar niettemin superlekker! Spaanse bonenschotel met chorizo, bloedworst, kapucijners en flageolettes, paprika (uit eigen tuin), stokbrood erbij. Volgende keer bedenken dat die bonen niet alleen 24 uur moeten weken, maar dat het ook ruim 1 1/2 uur duurt eerdat ze gaar gekookt zijn! Wij aten dus niet ‘Bourgonidisch laat’, maar volgens sommigen ‘Chique laat’!

Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 250 gram witte bonen, 24 uur voorgeweekt
  • 250 gram gedroogde kapucijners of grauwe erwten, 24 uur voorgeweekt
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 100 gram bakbloedworst, in stukjes
  • 2 theelepels oregano
  • 1 chorizo of 1 Hongaars worstje, voorgesneden
  • 100 gram rauwe ham, gesnipperd (of een bakje juliennereepjes ham)
  • mespunt saffraanpoeder
  • 3 tl zout
  • 2 tl versgemalen zwarte peper
  • Paprikapoeder
  • Gedroogde peterselie

Bereiden
Breng het water aan de kook en doe doe uitgelekte bonnensoorten met ui en knoflook in de pan. Laat ongeveer 60 minuten zachtjes doorkoken. Voeg dan alle overige ingrediënten toe en laat de soep, afgedekt, nog 30 minuten zachtjes trekken. Proef hem vervolgens af en breng de Fabada op smaak. Geef bij deze Spaanse maaltijdsoep geroosterd brood of harde puntjes.

[Bron: ‘Alles over conserveren’]

Afdrukken