Recept: Franse Uiensoep les Halles

Ingrediënten

 • 1¼ kg uien
 • 45 g roomboter
 • scheut olijfolie
 • een snufje suiker
 • 2 eetlepels bloem
 • 500 ml witte wijn
 • 2 liter runderbouillon
 • 1 laurierblad
 • Zout & Peper

Optioneel:

 • 6 dikke sneden landelijk brood, elke snee ca. 4 cm dik
 • 375 g Comté of Gruyère, geraspt

Bereiden
Snijd met een mandoline of een vlijmscherp mes de uien in de lengte in flinterdunne plakken.

Laat in een grote, zware koekenpan op matig vuur de boter met de olie smelten. Schep er de ui door en leg er het deksel op. Schep af en toe om. Voeg na een tijdje stoven de suiker en wat zout en peper toe en laat 25 tot 30 fruiten (of langer) tot de uien botergaar, goudbruin en licht gekarameliseerd zijn. Doe de gebakken uien in een soeppan. Strooi dan de bloem erover, flink door elkaar roeren.

Giet er de wijn er in scheutjes bij. Draai het vuur iets hoger en laat 8 tot 10 minuten koken tot de wijn voor de helft is ingekookt. Voeg de bouillon en het laurierblad toe. Draai het vuur matig en laat de soep ca. 45 minuten zonder deksel sudderen tot hij donker van kleur en vol van smaak is. U kunt als het vocht te snel verdampt een beetje water toevoegen, het deksel op de pan leggen en verder laten sudderen.

Verwarm vlak voor het serveren de oven voor op 200 °C. Schik de sneden brood op een bakplaat en rooster ze onder een keer omdraaien 3 tot 5 minuten per kant in de oven tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Neem ze uit de oven.

Verwijder het laurierblad uit de soep en gooi het weg. Schep de uiensoep in vuurvaste soepkommen en zet ze op een bakplaat. Leg een snee toost op elke kom soep en verdeel er de kaas over. Zet 10 tot 15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en de randen van de toost goudbruin zijn. Neem uit de oven en dien onmiddellijk op.

Afdrukken