Recept: Pita broodjes – Grieks

Vandaag maakte ik mijn eigen Griekse pitabroodjes. Vorige week was ik bij Rataplan (voorheen de Schalm op de Krugerkade), en vond daar een boekje authentieke Griekse recepten. En kreeg daar inspiratie door, en kocht twee aubergines (die overigens nog steeds in de koelkast liggen), en ging toch even op internet kijken om een vergelijking met dat ‘authentiek’ te kunnen maken 😉

De auberginesalade II gaat gemaakt worden, maar deze pitabroodjes kwamen eerder van pas!

Ingrediënten

500 gr bloem
4 g droge gist
+-  4 gram zout
+- 4 gram suiker
1 1/2 glas handwarm water

Bereiden
Begin met de bloem in een beslagkom. Voeg daar de gist, suiker en zout aan toe, en mix dit even flink door elkaar met een lepel of vork.

Pak de mixer met deeghaken en voeg langzaam wat water toe. Iedere keer als het water in de bloem is opgenomen voeg je weer wat toe, net zolang tot je een elastisch deeg hebt verkregen. Het kan zijn dat je deeg wat kruimelig blijft, voeg dan wat water toe. Blijft het deeg te nat, voeg dan een klein beetje bloem toe.

Lekker kneden tot een elastische bol, en dan tenminste 20 minuten (maar liefst langer) op een warme plek wegzetten met een doek en plastic zakje erover. Dan gaat het deeg rijzen.

En als het deeg meer dan verdubbeld is, is het klaar om in 6 a 7 gelijke stukken gedeeld te worden. Maak er ballen van en rol die uit tot 1 of 1/2 cm dun rondje. Je kunt er voor het uiterlijk nog even met een vork wat gaatjes in prikken.

Pak een koekenpan, verhit deze en leg je pitabroodje er in. Geen olie of boter, just plain. Bak het broodje ongeveer 3 minuten per kant, het broodje zal opbollen en bruin worden. En als je geluk hebt, wordt het broodje vanzelf hol van binnen. Maar dat zie je pas later 😉

Mocht je de pita broodjes niet direct opeten, dan kun je ze in vershoudfolie wikkelen om ze wat langer te bewaren/later te gebruiken. Ze blijven dan zacht.

Bron: http://www.mygreekdish.com/recipe/the-easiest-homemade-pita-bread/

Afdrukken