Recept: Hartige cake met zontomaat & vijgen

Ik had eens zin om een hartige cake te bakken in plaats van een zoete. Lekker rommelen in de keuken. Dat valt op ’t ogenblik echter niet mee, vanwege rugklachten kan ik niet lang staan. Moet ik ook niet willen. Maar ik vind koken leuk. Dus toch eigenwijs he?!

In het recept stond 15 minuten voorbereidingstijd. Helaas niet dus. Neem dus gewoon rustig de tijd als je dit recept gaat maken. En dan wordt het toch lekker 🙂

Benodigdheden voor de basis van de cake

  • 180 gram bloem (ik gebruikte bij gebrek daaraan zelfrijzend bakmeel)
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 dl melk
  • 1 dl olijfolie
  • 3 eieren
  • 100 gram geraspte kaas

De extra lekkere dingetjes*:

  • 100 gram gedroogde zontomaatjes snijden in stukjes
  • 100 gram gedroogde vijgen, snijden in stukjes
  • 50 gram uitgelekte kappertjes
  • 1 hand verse basilicum gesneden, of kruiden naar smaak, gedroogde kruiden kan ook
  • zout (wanneer je van zoutig houdt), en peper naar smaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de melk, olie en eieren door elkaar. Voeg vervolgens alle droge basis ingrediënten toe. Stop dan 2 deeghaken in je mixer en voeg de de extra lekkere dingen toe. Laat nu de cake 50 minuten bakken in de oven. Steek er een breinaald in om te kijken of hij gaat is. Eet smakelijk. Heerlijk bij erwtensoep!

* die extra lekkere dingetjes, daar gaat ‘m de tijdverlenging in zitten. Dat in stukjes hakken en zagen duurt toch echt langer dan die 15 minuten om alle ingredienten door elkaar de mixen.

Mijn inspiratie voor dit recept kwam overigens uit het boek ‘cake hartig & zoet’ van Ilona Chovancova. (te verkrijgen bij Bol) Voor inspiratie erg goed, en verder zelf uitproberen.
Cake hartig en zoet
Cake hartig en zoet
Chovancova, I.

Volgende keer ga ik het zout helemaal niet toevoegen (vond de cake net iets te zout), en proberen de melk te vervangen door yoghurt.

Afdrukken