- Dingen van de Dag - https://majoh.nl/weblog -

Recept: Rozijnenbollen

IMG_8514

Ik bak rozijnenbollen, deels met gebruik van de broodbakmachine, die het belangrijkste kneedwerk voor mij doet. Je bbm moet dus wel over het programma ‘Deeg’ beschikken, wil je dit recept uitproberen. Als jouw handen wel doen wat je wil, of je hebt geen broodbakmachine, dan kun je natuurlijk zelf het deeg kneden 🙂

Ingrediënten

Bereiden
Doe de rozijnen in kom of een pannetje, voeg heet water toe tot ze net onderstaan. Laat de rozijnen tijdens de 1e rijstijd een uurtje weken, spoel ze af en laat ze uitlekken in een vergiet. Strooi er dan een klein beetje bloem overheen, en schep die door de rozijnen. Opdat ze zich straks mooi in het deeg voegen.

In een kom mengen de droge ingrediënten; bloem, melkpoeder, gist en basterdsuiker.

In de broodbakmachine in deze volgorde toevoegen: water, zout, olie en het losgeklopt ei. Dan het droge mengsel erbij. Zet dan de broodbakmachine aan, op het programma ‘Deeg’. Na ongeveer 10 a 15 minuten moet het deeg goed zijn, trek er een vliesje van. En anders nog even doorlaten kneden. Dan haal je het deeg uit de machine, en leg het in een met olie ingevette kom. Deksel erop, ongeveer een uur laten rijzen op kamertemperatuur (ik zet de kom onder een fleecedekentje), tot de inhoud verdubbeld is.

Na het uur rijzen kneed je het deeg met de rozijnen kort door. Verdeel het dan met een deegsteker in ongeveer 12 deegstukjes, bol die op en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Folie er overheen en nog een half uur laten rijzen. Even voor tijd de oven voorverwarmen op 200 graden. Vlak voordat de plaat de oven in gaat bestrijk je de bolletjes met roomboter. Bakken ze tussen de 15 a 20 minuten. Als de bolletjes gaar zijn (klinkt hol als je erop tikt), en lekker bruin aan de bovenkant, dan haal je de bakplaat uit de oven en bestrijk de bolletjes alsnog met roomboter. Laat ze daarna afkoelen op een rooster. Superlekker!!