- Dingen van de Dag - https://majoh.nl/weblog -

Recept: Coq au vin

IMG_2798i

Coq au vin kan eigenlijk niet missen in je lijstje van comfort food. Het is niet moeilijk te maken, en wij kunnen van onderstaand recept twee keer eten met twee personen. Een voordeel, dan hoef je maar eenmaal te koken. Stokbrood, aardappeltjes, alles is er lekker bij.

Ingrediƫnten
4 kippenbouten
1 liter groente(of kippen-)bouillon
1/2 l rode wijn
1 grote doos champignons, in vieren gehakt
2 winterpenen, in plakken gesneden
250 gr spekblokjes
2 1/2 ui, in grove stukken gehakt
5 teentjes knoflook, plakjes
1 blikje tomatenpuree
2 takjes rozemarijn
3 blaadjes laurier
1/2 el gedroogde tijm, of verse
zout en peper
Bloem om de kip te bestrooien
Scheutje whisky of cognac om de koekenpan te blussen
Olijfolie en roomboter om in te bakken

Snijdt eerst alle ingrediƫnten vooraf. Bak de spekblokjes, haal ze uit de pan en hou ze apart in een schaal. Bak dan op redelijk hoog vuur de champignons met peper, tot ze zweten en voeg ze dan bij de spekblokjes. Bak vervolgens de uien tot ze glazig zijn en voeg ze bij de spekjes en champignons. Dek af tot nader orde.

Bak de kippenbouten met zout en peper. Bestrooi ze dan aan beide kanten met de bloem en bak ze nog even verder. Haal de kippenbouten uit de koekenpan, leg ze in een grote braadpan en blus de koekenpan af met whisky, die je in de braadpan bijvoegt.

In diezelfde pan de kruiden, de gebakken groenten, de knoflook en bouillon toevoegen. Rode wijn er bij. En aan de kook brengen. Dan de tomatenpuree toevoegen, even roeren en dan de kip op een laag pitje gaar laten worden. De jus blijft dun wanneer je de deksel op de pan laat. Om hem wat dikker te krijgen kun je de deksel er