- Dingen van de Dag - https://majoh.nl/weblog -

Recept: Rabarberjam met Gember

Ingrediënten

Bereiding:
Doe in een schaal, kom of af te sluiten pot eerst een laagje rabarber, dan een laagje suiker, dan weer een laagje rabarber etc. en laat het geheel minstens 24 uur, afgedekt op een donkere plaats, staan.

De volgende dag het vocht van de rabarber afgieten. Dan het rabarber vocht in een pan met dikke bodem al roerend met een beetje citroensap aan de kook brengen en dan het vuur laag zetten. Laat het vocht ± een half uur, zonder deksel sudderen, zodat het geheel stroperig wordt. Hak de gemberbolletjes fijn. Vervolgens de stukjes rabarber met suiker, de gemberstroop en gemberbolletjes aan het vocht in de pan toevoegen, goed door roeren en de rabarber jam nog eens een half uurtje, zonder deksel op de pan, op een laag vuurtje, laten sudderen. Roer alles af en toe goed om, laat de jam niet aanbranden.

Als je van stukjes in je jam houdt, kun je nu de potjes afvullen. Vind je dit niet lekker? Dan de staafmixer er in, nog even opwarmen (voorzichtig: het spul spettert heel heet!) en dan de jampotten vullen.

Om te controleren of de jam dik genoeg is neemt je een koud bord en giet hierop een druppel van de rabarber jam. Als je nu het bord schuin houdt mag de jam niet vloeien. Als de jam nog niet dik genoeg is laat je het nog even door koken; blijven roeren! De rabarberjam zo heet mogelijk in schone potten doen en direct de deksel erop draaien. De potten jam op de kop zetten, zodat ze vacuüm trekken.

Update: We vonden het een lekker smaakje, maar wel erg zoet. Mocht ik de jam weer maken, dan ga ik enigszins experimenteren met verse gember.