- Dingen van de Dag - https://majoh.nl/weblog -

Symposium

Enige tijd geleden had ik me opgegeven voor een symposium. Ik was ergens op ’t www een bericht tegengekomen, gratis entree, een mij aansprekend onderwerp, dus dat leek me wel wat.

‘Haal meer Natuur in je tuin’ heette het. Aangezien ik bevestigd kreeg dat er voor mij een plekje gereserveerd was, ging ik er vanmiddag naartoe. Altijd een beetje unheimlich, ergens naartoe gaan waar je de weg niet kent, en niemand kent. (Sinds onze verhuizing naar 023, kom ik bijzonder weinig onverwacht bekenden tegen..). Anyway. Ik mistte de bus. Ik kwam als laatste binnen. Mensen waren al aan het luisteren, en zaten, tot mijn verbazing met servetten & bordjes op schoot nog broodjes te eten. Dat gaf enigszins te denken. Ik kon zonder op allerlei tenen te trappen nog in een hoekje op een stoel wegkruipen en begon om me heen te kijken.

Prachtige zaal; de Doelenzaal. De schouw moet enigszins op die van Huis te Zaanen hebben geleken. De meneer die sprak hield een inleidend verhaaltje en refereerde naar een meneer die afscheid nam. Huh? Gaandeweg werd mij duidelijk: ik bevond me op een afscheidssymposium t.a.v. de Stadsecoloog in dienst van de Gemeente Haarlem, Dik Vonk. De naam klinkelde een belletje, vooral toen ik ‘Thijsses hof hoorde, Heimanshof, en nog zo het e.e.a.

De sprekers waren erg goed. Dik Vonk zou ik nog weleens vaker willen horen over plantjes en beestjes, over ‘Ecologisch evenwicht bestaat niet, heeft nooit bestaan en zal nooit bestaan’. Over muntgoudhaantjes die niet in Haarlem hoorden voor te komen, -tig jaar geleden, maar ik had ‘m deze zomer in m’n Paleistuin-Noord.

Rhijnvis van Whirdum van de KNNV haalde echt meer natuur in haar tuin, door de tegels te vervangen door groen. En hoe, dat liet ze ook zien en horen. Een voorbeeld voor iedereen.

John Smit van EIS-Nederland (Naturalis) liet ons zien waarom vliegen ook leuk kunnen zijn. En met hoeveel! En waar je ze kunt ‘waarnemen’ (check waarneming.nl project Leuke vliegen)

En Kars Veling van de Vlinderstichting heeft me op het idee gebracht om binnenkort eens nachtfotografie met nachtvlinders te gaan beoefenen. En dan een Belgisch biertje erbij en wat stroop om ze te lokken!

Kortom, een heleboel nieuwe, leuke informatie die nog even z’n beslag moet krijgen. Dik Vonk, dank je wel!