Maaksels: Echium Vulgare – Slangenkruid

Een week of drie geleden regende het ineens een hele ochtend. Gelukkig had ik een heleboel foto’s in de Paleistuin-Noord gemaakt. Om eens lekker te gaan priegelen. Het uitgangspunt:

Het resultaat:

Beschrijving

Afmeting: 30 cm tot 1 meter.

Levensduur: Tweejarig of meerjarig. Hemikryptofyt (winterknoppen op of iets onder de grond).

Bloeimaanden: Mei, juni, juli, augustus en september.

Stengels: De rechtopstaande stengels zijn stekelig behaard met verspreide lange en op witte of bruine knobbels staande haren.

Bladeren: De rozetbladeren worden tot meer dan 20 cm lang en zijn aan de voet in een steel versmald. Ze zijn langwerpig, hebben borstelharen en onduidelijke zijnerven. De bovenste bladeren zijn smaller en niet gesteeld.

Bloemen: De bloeiwijze is pluimvormig. De bloemen zijn lichtblauw tot helderblauw en in knop zijn ze roze. Ze zijn 1 tot 2 cm lang, dubbel zo lang als de kelk en met een scheve mond. De meeldraden steken ver uit de bloem.

Vruchten: De vruchten zijn verborgen door de kelkslippen. De nootjes zijn bleek grijsbruin, ruw en dof.

Ecologische aspecten

De plant is een waardplant voor Cynaeda dentalis (enige waardplant), Coleophora onosmella, Coleophora pennella, distelvlinder (Cynthia cardui), Ethmia bipunctella, Lobesia abscisana, Lobesia artemisiana, Tinagma balteolella, Tinagma ocnerostomella en het motvlindertje Douglasia ocnerosto­mella .

Het slangenkruid wordt bestoven door honingbijen, hommels en door wilde bijen als de andoornbij, geelgespoorde houtmetselbij, gouden metselbij (Osmia aurulenta), grote wolbij (Anthidum manicatum), kleine wolbij (Anthidium punctatum ), nepetabij (Anthophora quadrimaculata), slangenkruidbij (Osmia adunca), witte rouwbij (Melecta luctuosa) en zwaluwbij (Osmia anthocopoides).

Gebruik

De wortel is in het verleden gebruikt als basis voor rode verf. De zaden van slangenkruid zijn rijk aan olie en daarom populair bij vogels.

Afdrukken