- Dingen van de Dag - https://majoh.nl/weblog -

Recept: Vissoep of Bouillabaise

Grappig is dat, via allerlei zoekmachines komen er bezoekers hier op MaJoh, op zoek naar iets over vissoep. Laat ik nu afgelopen zondag op de Boekenmarkt a/d Amstel ‘ het grote vis-, Schaal- en Schelpdieren kookboek hebben gekocht. Overheerlijke visrecepten, stap-voor-stap beschreven.
Pak ik zojuist het boek erbij, zitten er een heleboel ‘geeltjes’ in, blijkbaar is Lief al aan het uitzoeken geweest wat we binnenkort voor vis gaan eten 🙂
Wij hebben dit recept overigens nog niet gemaakt, verse kreeft is nou niet iets wat je zo 1,2,3 koopt…

Bouillabaise

4 personen

Bouillon

  • 500 gr graten, koppen en vellen van vis
  • 1 3/4 l water
  • 1 kleine ui, in ringen gesneden
  • 1 kleine wortel, in plakjes gesneden
  • 1 laurierblaadje
  • 6 zwarte peperbolletjes
  • 1 blaadje foelie
  • 1 takje tijm
  • 1 schijf citroen
  • Bouillabaise

  • 50 gr boter (of olie)
  • 1 wortel in plakjes gesneden
  • 3 stelen prei, gewassen en in dunne ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • mespunt saffraan
  • circa 1 dl droge witte wijn
  • 1 blikje tomaten (225 gr)
  • 1 verse kreeft
  • 500 gr kabeljauw- of heilbotfilet
  • 500 gr verse mosselen, schoongeborsteld
  • 500 gr tapijtschelpen (wat zijn dat?!) schoongeborsteld
  • 8 nieuwe aardappeltjes, schoongeborsteld en niet geschild
  • fijngehakte peterselie
  • 250 gr gepelde gamba’s