- Dingen van de Dag - https://majoh.nl/weblog -

Recept: Lasagne di Bolzano

Vandaag komt Jeroen z’n broer R. eten, en ben ik om 16.00 uur de keuken ingegaan om lekker op m’n gemak heerlijke lasagne te maken.
Het recept kreeg ik ruim 15 jaar geleden van een echte Italiaanse moeke in Bolzano (Italie), toen ik daar een week logeerde bij Friedl en Franca. S’ ochtends stond ze in de keuken om het warm eten voor s’middags te koken, en s’middags stond ze in de keuken om voor s’avonds warm te koken. Je kunt je voorstellen hoeveel je aankomt in zo’n weekje!

Bolzano (Italie) of Bozen (Sud-Tirol) in Italie is een apart verhaal. Zo ook Friedl en Franca. Hij was Sud-tiroler (wat Italianen geen echte Italiaan vonden) en zij was een Italiaanse. Ze werden daar raar nagekeken, omdat ze een “gemengd stel” vormden. In Italie heerstte toen ook nog een soort apartheid. Hoe het nu is, weet ik niet… En hoe het met Friedl en Franca is gegaan? Ik hoop dat ze het goed maken.

De Lasagne van Friedl’s moeder leeft hier in Amsterdam voort.

Lasagne

Saus

Saus 2.

Snipper de uien. Snijd de ontbijtspek in kleine stukjes en bak deze mee met de uien, knoflook en champignons in een scheut olijfolie. Gehakt toevoegen en rulbakken. Kruiden, zout en peper erbij, naar smaak. Vervolgens de gezeefde tomaten erbij en de halve fles wijn. Kan ook iets minder zijn, als er maar genoeg vocht is. Deksel erop en ongeveer 20 minuten laten sudderen.

Smelt de boter op een laag vuur. Voeg de bloem toe, goed roeren. Telkens een scheutje melk toevoegen tot je een mooie roe hebt gekregen. Vervolgens leg je vellen lasagne in een ovenschaal. Daarover een laag gehaktsaus. Volgende laag lasagnevellen. Een laagje roe, met geraspte kaas. Dan een laag lasagnevellen. Daarna weer gehaktsaus. etc. De Bovenste laag bestaat uit de roe, met daaroverheen geraspte kaas. Vervolgens in de oven, ongeveer 45 a 50 minuten, er moet een mooie korst op de bovenkant zitten. Sla erbij is lekker.

Oeps, ik ben de olijven vergeten 🙂