Recept: Courgettesoep

Schaamteloos gekopieerd van mijn Lief. Omdat we deze al heel lang soms maken, en dit jaar courgettes uit eigen tuin eten.

Voor ongeveer 3 liter. Courgettesoep is simpel, lekker en gezond en je kunt een heleboel tegelijk maken en in de vriezer bewaren.

courgettesoep

Ingrediënten

 • 2 uien (fijnsnijden)
 • 1 kilo courgette (dat zij er ongeveer 3, in kleine blokjes snijden)
 • 3 teentje knoflook (persen)
 • 1 eetlepel bloem (of zelfrijzend bakmeel)
 • 4 dl witte wijn (bloem doorheen roeren)
 • 1 liter bouillon
 • ± 200 ml créme fraîche
 • 1 bosje verse peterselie (fijnhakken)
 • 1/2 bosje verse basilicum (ook fijnhakken)
 • een paar blaadjes laurier
 • olijfolie
 • zout & peper

Afwas
1 hele grote pan, 1 kleinere pan, 1 snijplank, 1 groot mes, iets om mee in een grote pan te roeren, 1 staafmixer.

Bereiden
Bak de ui bruin met een snufje zout & peper. Voeg de courgettestukjes, knoflook en een beetje zout toe en bak alles 10 minuten. Pureer het groentemengsel goed fijn met een staafmixer. Kijk uit, anders zit het overal. Roer de bouillon en de crème fraîche door de groentepuree.

Roer de bloem door de wijn en giet dit langzaam in kleine scheutjes bij de soep. Neem hier de tijd voor. Krijg je klontjes, of is de structuur nog niet glad genoeg dan kun je nu nog één keer de staafmixer door de soep halen voordat de laurier erdoor gaat.

Breng de soep tegen de kook aan en laat het 5 minuten zachtjes doorkoken. Breng de soep op smaak met zout, peper eventueel nog een bouillonblokje en voeg de verse kruiden toe. Nog een half uurtje tot 3 kwartier op laten staan. Serveren met Turks brood en kruidenboter. Of zoals wij ook wel doen, met zelfgemaakte eiersalade en broodjes.

Afdrukken