Boek: Ogen van Horus – Joan Grant

Toen ik nog op de middelbare school zat, moest ik voor m’n havo examen boeken lezen. Engels o.a. In de bibliotheek vroeg ik om de boeken van Joan Grant, en tot mijn verbazing werden die uit de kelder van de bibliotheek opgediept. Dit boek heb ik al heel lang liggen, ook al gelezen, maar dat was ook al langer geleden. Opnieuw lezen gaat prima! De boeken van Joan Grant zijn tijdloos..

Samenvatting
Egypte aan hel einde van de elfde dynastie, 4000 jaar geleden; Ra-ab Hotep is de erfelijke opvolger van de Monarch van de Ons, één van de achttien prirvincies van Egypte. Na een geluk-kige jeugd en inmiddels volwassen, komt hij erachter dat de Oryx verschilt van de rest van Egypte. liet gebied is nog steeds in contact met het Licht. De rest van Egypte wordt geregeerd en beheerst door de angst. De Farao is een slecht regeerder. De priesters hebben de aanbidding van Ptah vervangen door die van Set. Alleen de Oryx heeft deze boeien afgeworpen. Daar ontstaat een stille broederschap, ‘Ogen van Horus’, om le werken voor en te wachten op het ochtendgloren van een nieuw tijdperk in Egypte. Ra-ab Hotep wordt zijn rol hierin gewaar in een droom. Wanneer de tijd rijp is, zal hij de Oryx en zijn aanhangers naar de overwinning en een nieuw Egypte leiden. Ogen van Horus is een schitterende en avontuurlijke klassieke roman met een diepzinnige achtergrond, die laat zien hoe de angst uiteindelijk door de grenzeloze macht van het Licht wordt gebroken.

Joan Grant (1907) geniet grote bekendheid als de schrijfster van vele boeken over het oude Egypte. Zo verschenen onder meer De gevleugelde pharao (De Driehoek), de sprookjes De scharlaken vis (Ankh-Hermes) en De witte hinde (uitverkocht). Samen met haar echtgenoot Denys Kelsey schreef zij Meer dan één leven (Ankh-Hermes), dat ervaringen uit vorige levens beschrijft.

Omslagafbeelding voorzijde:
Een borstsieraad van Toetanchamon, bestaande uit het oog van Horus met aan weerszijden de godin van noorden (slang) en die van het zuiden (gier). Goud cloisonné ingelegd met edelstenen en glas.

alle boeken van Joan Grant

Afdrukken