Boek: Wees Onzichtbaar – Murat Isik

Eind jaren ’70 verlieten wij (m’n ouders, ik en 2 zussen) de Bijlmermeer, en lieten de Bijlmer voor wat het was. Ik heb goeie herinneringen, en ook hele slechte. We verhuisden naar Haarlem. Ik heb nog steeds een vriendin uit die periode, vanaf dat we 4 jaar waren. Jaren later droom ik soms nog steeds van viaducten, klimrekken, van verdwalen tussen de flats (hoe heet die flat ook alweer), kijk uit voor de kinderlokker, van kleine groene appeltjes gedoopt in zakjes met zout, van voetballen, van rolschaatsen en belletje trek in de binnenstraat. Van de lift die niet komt omdat iemand ‘m vasthoudt, van pieslucht in het trappenhuis en de stank van vuilnis bij de containers. Murat Isik vangt een deel van die herinneringen, van hoe het is om als kind in de Bijlmer op te groeien in zijn boek.

Samenvatting
Wees onzichtbaar van Murat Isik is een ontroerende en weergaloze literaire roman over een Turkse jongen die opgroeit in de Bijlmer.

Wees onzichtbaar van Murat Isik is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader.

Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins
middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.

Afdrukken