- Dingen van de Dag - https://majoh.nl/weblog -

Vakantiedag 2; Vlinderparadijs Papiliorama

Deze echte vakantiedag deden we eerst snel boodschappen voor tenminste 3 dagen en besloten iets leuks niet al te ver weg gaan doen. Er bleek een Vlinderparadijs buurt te zijn en aangezien we dat allebei leuk vinden, pakten we de camera’s, krentebollen en gingen op weg.

Bij aankomst kwamen we eerst dit tegen (soms zijn we toch ook gewoon gek):

IMG_1858IMG_1860

Daarna liepen we de entree van het Vlinderparadijs in. Het rook er naar gaarkeuken met oude frituur (dat bleek de koffiecorner te zijn) en oude mensjes. Dat laatste kwam uit, er zat een heel oude mevrouw achter de balie, weinig of niet spraakzaam, dus rekenden we snel af en gingen naar binnen.

IMG_6794
Vlinderparadijs “Papiliorama” is een vlindertuin nabij het natuurgebied de Havelterberg, net buiten Havelte. De vlindertuin is geopend op 21 december 1998. Met de ruim 900 vierkante meter grote vlinderkas is het een van de grootste tropische vlindertuinen van Europa.

IMG_1937

Papiliorama is volledig ingericht voor vlinders. In de kas bevinden zich geen bloemen of planten aantreffen die niets te maken hebben met de aanwezige vlinders. Daarom is de kas ingericht met veelkleurige bloemen, zoals Pentas, Lantana, Asclepias, Hibiscus, Stachytarpheta en nog veel meer nectar producerende bloemen. De planten in de tuin dienen als voedsel voor de rupsen. Het bijvoeren van de vlinders met een kunstmatige voeding is hierdoor niet nodig.

Het Vlinderparadijs verzorgt voor een aantal vlindertuinen binnen Europa de levering van vlinders. Deze vlinderpoppen worden geïmporteerd vanuit tropische landen, alwaar de desbetreffende soorten vlinders gekweekt worden. Deze vorm van import is daarmee meteen een vorm van ontwikkelingshulp.

Jeetje Mina, ik ben nog nooit in een vlinderparadijs geweest waarin het zo verschrikkelijk, verstikkend warm en benauwd was! De vlinders waren prachtig, m’n camera trok de hitte en het vocht werkelijk maar nauwelijks, en Jeroen trok het hele vlinderparadijs nauwelijks. En het was meteen wel duidelijk waarom er daar verder niemand binnen was. Helaas moet ik zeggen; de vlinders, de planten, de hele tuin was prachtig, maar niet echt een aanrader om er langer dan 10 minuten te vertoeven. En dan wordt je entree-kaartje ineens wel prijzig. Beetje geval van jammer… Toch nog wel wat mooie foto’s kunnen maken, gelukkig.

IMG_1869

IMG_1895

IMG_1905

IMG_1906

IMG_1908

IMG_1913

IMG_1928

IMG_1932

Voor wie het toch een keer wil bezoeken: de website van het Vlinderparadijs Papiliorama