Zaaivroegie

Ik kon het toch niet laten, ook al sneeuwde het vandaag zowat de hele dag! Twee trays vol gezaaid met paprika’s, pepers en tomaten. Voor tomaten nog iets te vroeg, maar we hebben hier het geluk van veel licht en zon (als die schijnt). Ben heel benieuwd. Ik begon met de zaden uit de zaden-envelop. De kiemtest viel tegen; er vielen direct al zaden af. Om te testen of de kiemtest wel relevant is, heb ik een aantal -zaden toch gezaaid. Wie weet…

tray 1
Tomaat white cherry; Een lekker zoet kerstomaatje met een cremig kleurtje. De plant geeft een goede opbrengst maar de vruchtjes rijpen wat laat.

Spaanse peper

Paprika’s (eigen oogst 2016)

Paprika chocolade minibell (kwam maar 1 van de 4 zaadjes door de kiemtest, maar toch proberen…); Een makkelijk groeiende en klein blijvende paprikaplant, die ongeveer 60 cm hoog wordt en waarbij men gedurende de hele zomer paprika’s kan oogsten. De kleine paprika’s zijn ongeveer 4 – 5 cm in doorsnee en verkleuren van groen naar chocoladebruin. De paprika’s zijn lekker in salades en zijn heel geschikt om te vullen. Deze plant doet het goed in koelere klimaten. Ongeveer 75 dagen na het verpotten kan men oogsten.

Peper Tasmanian Black; Aan de vrij hoge planten (80-150 cm) groeien na de lilablauwe bloemen een grote oogst aan hangende, conische vruchten, die van groen, via bijna zwart naar rood met purperen gloed rijpen. Dit ras vertakt zich gemakkelijk en kan goed tegen kou: goed voor de buitenteelt dus! Het prettig rokerige aroma combineert de peper met een matige tot redelijke hitte.
Zaaimethode
Zaaien: januari-april binnen (20-30°C). Uitplanten in de kas (voor meer opbrengst) of buiten (eind mei). Hogere planten opbinden aan stokken of snoeien tot een compacte plant. In het najaar kunnen de planten worden opgepot en op de vensterbank nog doorproduceren!

Paprika Turks zoet (zaden kwamen niet door de kiemtest, maar toch proberen..)

tray 2
Tomaat novo rosea; geen idee wat voor tomaatsoort dit is, zelfs Eddy C. wist het niet en dat wil wat zeggen!

Tomaat banana oranje; Een van de meest smakelijke en zoete tomaat die er is. Ongewoon gevormde vruchten met een exceptionele smaak met een hoog suiker gehalte en een hoog zuren gehalte geven een echte tomaten smaak.
Zaaien van februari tot mei 6mm diep in potten of zaaibakken gevuld met een goed gedraineerde compostrijke vochtige grond. Afdekken met glas of plastic, laat de zaden ontkiemen met 7-10 dagen bij 18-21C.

Tomaat wine jug; niet helemaal rood, maar valt wel onder de ‘rode tomaten’.

Tomaat black Russian; Plant: stamtomaat, tomaatsoort: ronde tomaat, Kleur: paarsbruin, Grootte: 5 tot 6 centimeter, Gewicht: 60 tot 76 gram, Opbrengst: goed Teeltduur: 75-80 dagen, bijzonderheden: Volle, warme tomatensmaak, mooie, gladde, gelijkmatige vorm, donker paarsachtig bruin van kleur met een parelmoerachtige glans, opbrengst 4 tot 10 tomaten per tros.

Tomaat Valencia; Omdat in Maine de winter wel erg vroeg kan invallen en soms tot diep in het voorjaar kan aanhouden lijkt de Valencia een perfecte keus voor dit klimaat. Hij doet het goed in die noordelijke streken en zou dus ook in Nederland succesvol geteeld kunnen worden. Van zaad tot oogst duurt ruwweg 76 dagen.

Boksdoorns of Goijbessen; OEPS! Dat stond niet op het pakje… ‘Zaaimethode
Zaaien: Het hele jaar. Zaden voorweken (24 uur) in ruim water. Meng de zaden met zand en zet het bakje in de koelkast, regelmatig omroeren. Na 3 maanden kunnen de zaden in een mengsel van cocopeat + zand op een warm plekje worden gezaaid.’

Afdrukken