Paleistuin 2015

Vrijdag 4 december 2015
Gisteren kocht ik voor een prikkie een zielige helleborus bij de bloemenman op de hoek. Hij heeft er nog 6 staan, had van eentje de bloemen al afgeknipt, eigenlijk weet hij gewoon niet goed hoe deze planten te verzorgen. In de pot bleken alleen wortels te zitten, geen aarde, nauwelijks vocht. De bloemen waren opgebonden rond een stokje, en lichtgroen knikkend. Toch groeiden er rondom de stam nieuw groen blad, wat mij hoopvol stemt.

IMG_4742a

Dus groef ik een gat, haalde een berg onkruid weg en plantte de nieuwe helleborus op een enigszins beschutte plek achter een laagblijvende dubbele, waarvan ik helaas de naam niet meer weet.  Die gaat nog bloeien binnenkort, de knoppen zitten er in. (Ik zie nu dat het kaartje er nog bij staat, morgen maar eens even opzoeken).

IMG_4741a

IMG_4740a

Helleborus x sahinii ‘Winterbells’: A lovely new hellebore hybrid
by Graham Rice 2014.

Some unexpected hellebore hybrids have come on the scene in recent years, hybrids between species that you’d just never expect to see. But this is probably the most surprising of all. Helleborus x sahinii ‘Winterbells’ is a cross between the stinking hellebore, H. foetidus, and the Christmas rose, H. niger. And that’s pretty much what it looks like.

‘Winterbells’ looks rather like a taller version of a Christmas rose, but with nodding flowers midway in size and shape between those of the two parents. The colour is especially pretty. The peachy pink buds open to good sized, flared, bell-shaped flowers that mature to pink on the outside and creamy white on the inside and then fade to green and remain on the plant for some time. The flowers are sterile and this helps prolong the display.

In addition to this attractive colouring and the pretty pendulous flowers, ‘Winter Bells’ is unusual in other ways. Firstly, although flowers open mainly in winter and early spring, on my plants they also sometimes open in summer. Plants can also be rooted from cuttings in summer and may well flower the following winter.

Many breeders have tried to cross these two species, but in 2004 breeders at the Dutch seed company K. Sahin Zaden BV, best known for developing unusual annuals, raised a single seedling from one pod of seeds and this is it – named in honour of the company’s founder, the late Kees Sahin.

You can find more on this plant in John Grimshaw’s article on new hellebore hybrids in the December 2010 issue of the Royal Horticultural Society’s magazine, The Plantsman. Unfortunately, it’s not avalable online.

En dan staan er nog twee anderen, die ik twee jaar geleden van m’n Buuf voor m’n verhaardag kreeg. Deze stonden vlak achter de huiskamer, deden het geweldig, maar moesten afgelopen voorjaar verplaatst vanwege de kozijnen/verbouwing. Een trappetje bovenop hun koppie hadden ze echt niet lekker gevonden. Gelukkig komen er toch knoppen in; in de een iets meer dan de ander. Volgend jaar verwacht ik beter.

IMG_4745a

Vrijdag 14 augustus 2015
Zomer

IMG_3215a

Woensdag 29 juli 2015
Alles bloeit geel

collage-2015-07-29

Zondag 5 juli 2015
De hittegolf is nog niet over, zojuist de eerste bui in tijden gehad, inclusief onweer maar de zon schijnt alweer op volle sterkte. Ik ben een beetje klaar met de warmte, maar de pompoen, courgettes en oikers vinden het bijzonder fijn weer.
Oogst op het moment:
zwarte bessen, witte aalbessen, aardbeien (haast niets), bosaardbeitjes (alweer veel en vaak), blauwschokkers, tuinbonen, courgettes, bloemkolen, dragon (nog net niet in bloei), bonenkruid, oregano (nog net niet in bloei).

De lavendel bloeit prachtig, de rozen ook, de vlinderstruik is net uit, aardperen groeien evenals mais en boontjes. Eigenlijk wilde ik de tuinboonplanten waar niets meer aan zit kortwieken, extra voeding en water geven, maar het is zooo heet; daar verwacht ik geen tweede groei & bloei van.

Vrijdag 13 maart 2015
Eindelijk de capucijners gezaaid in bak 7! De tuinboontjes staan nog te ontkiemen buiten in een zaaikratje, maar er begint wel iets te gebeuren. Lambertus is bijna uitgebloeid, de mannetjes zijn aan het uitdrogen, de vrouwtjes bijna verstopt. De aaltjes tegen de keverlarven liggen in de koelkast, te wachten tot we ze kunnen uitgieten maar dat kan dit weekend niet: te koud! De Chinese sierkwee bloeit! In de Japanse sierkwee zitten veel knopjes en heb ik bijna alle onkruid kunnen verwijderen. Sommigen moeten nog wat compost hebben, maar ’t gaat heel goed.

Zaterdag 6 maart 2015
Vandaag toch compost en tuinaarde in bak 8 gedaan, en mijn Lief bestelde vandaag de aaltjes tegen de larven. Die zullen er maandag of dinsdag wel zijn; kunnen we ze volgende week uitgieten.

En verder nog veel gedaan vandaag; de Japanse sierkweeen geprobeerd op te schonen van ooievaarsbek en brunel, compost en water erbij. Ze hebben allemaal veel knoppen voor bloemen en blaadjes, maar ik heb nog geen bij gezien. Bak 1 voor de helft opgeschoond; de bieslook komt alweer op. Er groeit nog winterpostelein in; daar eten we vandaag een klein deel van. Daarna gaan de binnen voorgekiemde peultjes er in. Kunnen ze mooi omhoog klimmen.

In bak 9 heb ik nog een halve zak compost extra gedaan.

Bak 4 eerst nog extra compost uitgestrooid, water gegeven en daarna ingezaaid! Doperwten, stamdoperwten, kleurbietjes en rode bietjes en warmoes. Gaas er weer overheen gedaan i.v.m. vogeltjes en katten. Ik hoop dat het lukt, zo vroeg!

En vanavond eten we sla bij de kaasfondue, met de eerste daslook van dit jaar erdoor 😀

Vrijdag 5 maart 2015
En nog een middag zo’n uur of vier de aardbeienplanten uit bak 8 verwijderd en een behoorlijke hoeveelheid lapsnuitlarven gevangen. Uiteindelijk is nu de hele bak schoon van planten, en de grootste larven zijn verwijderd. Zit ik te twijfelen of ik er al aarde en compost bij zal doen. Eerst maar eens even naar de weersverwachting kijken; of we al aaltjes kunnen gieten.

Donderdag 4 maart 2015
In de Paleistuin-Noord nog wel koud vanmiddag, maar warm aankleden en aan de slag! De larven van de lapsnuitkever zoveel mogelijk proberen af te vangen in de aardbeienbak. Planten weg, en de stekjes die schoon er uit zagen in Bak 7 gezet. De larven in een potje, maar zelfs de Artisklas kan ze niet gebruiken bij hun beestjes, dus die gaan gewoon de container in met potje en al.

Woensdag zagen we tijdens de wandeltocht een eerste dikke (Koningin) hommel voorbij vliegen, ergens in Santpoort!

Dinsdag 3 maart 2015
Ik kreeg van een paar wandelmaatjes tomatenzaden; cherrytomaatjes van de AH, en vleestomaten van de Novib. Die heb ik vandaag maar gezaaid. Eens kijken of ze overleven…

Zaterdag 1 maart 2015
Koud, maar zonnig, toch nog wat in de Paleistuin-Noord doen. Kom ik in de aardbeienbak helaas toch larven van de lapsnuitkever tegen. Heb ze afgevangen, als het beter weer wordt gaan we weer aaltjes gieten. Met geluk hebben we ’t enigszins onder controle, deze plaag.

Vrijdag 20 februari 2015
Afgezien van dat ene kratje gezaaide tuinboontjes dat buiten staat met een deksel er op (eens kijken hoe zoiets gaat), heb ik vandaag alleen een kratje groene bakjes met zaai- stekaarde gevuld. Zaden moeten er nog in, maar op de een of andere manier is het voor m’n gevoel te vroeg om dat nu al te doen. Gewoon maar naar luisteren.

Donderdag 19 februari 2015
Was ik zo blij met de hulp van m’n moeder; samen hebben we in iets meer dan een half uurtje de waaltjes die als muurtje bij de huiskamerbuitenmuur lagen verplaatst naar onder een bankje i.v.m. de op handen zijnde groot onderhoud aan de kozijnen. Dit is ook gepiept, pfff 🙂

Woensdag 18 februari 2015
Gisteren ook al met zakken aarde en compost lopen sjouwen, ik ben er een beetje moe van. Maar zo lief; din Linda riep dat ze best wel wilde komen helpen, en zo deden we vanmiddag samen nog twee bakken in de Paleistuin-Zuid en kon ik haar een maaltje aardperen meegeven. Bak 3 heeft een zak compost gekregen en Bak 4 tuinaarde en een rest compost.

Voordat ze kwam gaf ik Bak 3 in de Paleistuin-Noord ook al nieuwe compost, is nog niet helemaal klaar. Gelukkig begint de stapel tuinaarde en compost te slinken op de Patio-Noord.

Maandag 16 februari 2015
Berekoud nog (vannacht -1), maar toch een berg aarde in bakken gedaan. Bak 4 is klaar, Bak 5 ook, Bak 6, daar moet nog compost en een 1/2e zak tuinaarde in. Gaas heb ik er alvast overheen gelegd tegen de katten. De aardbeien heb ik even gecontroleerd; voor zover ik nu kan zien zitten er nog geen larven van de lapsnuit in, maar je weet maar nooit. Ik moet m’n tuinplan eens goed op papier gaan zetten, kan het nu niet meer helemaal overzien.

En verder wordt het langzaam voorjaar, ondanks de lage nachttemperatuur.

De Chinese kwee, ooit van zusje A. gekregen uit haar volkstuin, begint eindelijk echt tekenen van leven te tonen! Deze sierkwee kan wel 1 1/2 tot 2 meter hoog worden, met prachtige rode bloemen en grotere appeltjes dan de Japanse sierkwee die we aan de andere kant hebben staan.

IMG_0447a

Kerria Japonica, de Ranonkelstruik, meegekomen met een weigelia bij m’n moeder vandaan. De weigelia doet bijna niets meer, de Kerria en Canadese guldenroede daarentegen vinden het hier erg fijn.

IMG_0444a

En last but not least; m’n eigen Lambertus heeft mannetjes & vrouwtjesbloemen tegelijkertijd!

IMG_0437a

Zondag 15 februari 2015
Eucalypta eruit, 2x Hommelpot er in. We hebben alleen nog een oud muizennestje of vogelnestje nodig. Verder ziet ’t er misschien nu wel kaal uit, maar van de zomer staan er Canadese Guldenroede omheen, die worden wel 1 1/2 meter hoog.

IMG_0442a

IMG_0451a

Zaterdag 14 februari 2015
Even tussendoor naar ‘de Haan’ in Santpoort-Noord gereden en daar zaai- en stekgrond gehaald. Als het nu pokkeweer wordt kan ik binnenshuis tenminste alvast wat ’tuinieren’ 😉

Dinsdag 10 februari 2015
Op de valreep (jeuh ik had ’t koud!) nog prikkers in Bak 7 gestoken; er waren weer katten in de tuin aan het schijten geweest. Daar heb ik zo’n pesthekel aan! Ook kalk in het compostvat gestrooid, een beetje in de bak (Bak 2) waar straks de tomaten in komen te staan. Water erbij, want hij stond weer enigszins droog, zo leek het. En binnenshuis vandaag 22 tuinboontjes in een kratje gezaaid, en kratje met deksel, zaaisels en al buiten gezet. Tuinboontjes schijnen dat te kunnen hebben, dit is de eerste keer dat ik ze buiten zet om te groeien. Ben benieuwd! Toen was m’n zaai- en stekgrond op, die moet ik eerst bijhalen.

Maandag 9 februari 2015
Nog bijzonder brrrr koud, maar het vriest niet meer, de sneeuw is verdwenen, alleen die Noord en soms Noord-Oostenwind is iets minder fijn.

Toch kon ik gister namiddag nog even wat bosaardbeitjes verwijderen en m’n tulpenbollen (gehaald bij Bella Flora vorige week) daar in de grond zetten. De kopjes net boven de aarde, zoals m’n bloemenman me aanraadde. Als het weer even meezit, kan ik er van de week ook nog extra aarde bij doen. De blauwe bessen hebben gedroogde dennennaalden rond hun stam gekregen; het schijnt dat dat goed voor ze is. Zure grond maken.

En later vond ik voor de andere helft van de border deze bollen nog in de schuur:
Tulpenbollen: Black Parrot, Tulipa Shirley en Narcissus Thalia

IMG_3903i

Afdrukken