Gegeten 2009

Zondag 27-12-2009:
Groentesoep met ballen, met een zelfgebakken kaas-tomaatbroodje (meel van de Zandhaas), met een komkommer tomatenpesto hapje, een toastje met geitenkaas en vijgencompote (jawel, helemaal goed gelukt) en eiersalade.

Zaterdag 26-12-2009:
Beef Wellington (koud) met kartoffelsalat; De restjes van gisteren 🙂

Vrijdag 25-122009:
Beef Welllington met gebakken roseval aardappeltjes en gestoomde spruitjes.

Donderdag 24-12-2009:
Voor Weihnachtsabend: Kartoffelsalat volgens Oostduits recept met Bockwurst en Lowensenf.

Woensdag 23-12-2009:
Robin en Debby kwamen eten en Lief had zin in koken. Vooraf aten we zalmrolletjes met een marscapone vulling en een komkommerhapje met tomatenpesto. Het hoofdgerecht werd Bouillabaise (vissoep) met walnoten- en meergranenbrood, zalmsalade erbij en chocoladecake met geconfijte cranberries toe. Oja, koffie en whisky. Behalve de laatste, alles zelfgemaakt natuurlijk.

Dinsdag 22-12-2009;
Lunchten we in een cafe op de hoek van de Staalstraat ieder met een tosti, en aten we s’avonds rijst met een groentestoof met kidneybeans.

Maandag 21-12-2009;
Kip gestoofd in bier. Heerlijk!

Zondag 20-12-2009;
Zouden we bij mijn ouders zuurkool gaan eten, maar vanwege de sneeuw ging dat niet door.

Donderdag 17-12-2009;
Macaroni met macaroni saus uit de vriezer.

Woensdag 15-12-2009:
Burritos! Ik had wraps bij de Xenos gehaald, burrito-mix voor gehakt, bonen in chilisaus en verder komkommer en creme fraiche en veldsla en guacamole-saus. Lekker, maar heel machtig..

Dinsdag 14-12-2009:
Kipfilet met spercieboontjes, spaanse peper, champignons, uitje en rijst. Lekker, zo plain zonder sap.

Maandag 14-12-2009:
Kaasfondue met stokbrood en veldsla.

Zondag 13-12-2009:
Goulash met rijst.

Zaterdag 12-12-2009:
Hamburgers met veldsla. Wat me eraan doet denken dat ik ergens nog veldsla-zaad heb liggen. Toch eens opzoeken.

Vrijdag 11-12-2009:
Zelfgemaakt goulash. Lekker veel, en dit keer met een kilo succadelappen, zodat we er ruim 3 keer van kunnen eten. Hoop ik.

Donderdag 10-12-2009:
Aardappelpuree met spruitjes en gebakken spekjes en bruine suiker. Ik heb gekookt met lief’s aanwijzingen, want hij was te ziek om uit z’n ogen te kijken…

Woensdag 9-12-2009:
Macaroni. Het was heel lekker, maar viel bij mij verkeerd. Brandend maagzuur oh….

Dinsdag 8-12-2009:
Zuurkool met sambal en salami

Maandag 7-12-2009:
Pasta (verse, van AH), prei, garnalen, creme fraiche, tomatenpuree en yoghurt.

Zondag 6-12-2009:
Aten we gehakt-aardappeltjes-speciebonen curry met patak. Alleen had Lief er 4 eetlepels yoghurt ingedaan en dat was geen succes. Het werd er te zuur van. Maar hij dacht dat ik dat altijd erdoor deed…

Zaterdag 5-12-2009:
Dronken we warme chocolademelk met spuitbus slagroom (waarvan Kayla de helft), kruidnoten erbij en chocolaatjes in de vorm van Zwarte Piet en Sinterklaas. Aten we Boerenkoolstamppot met spekjes en rookworst met de Rekjes en vierden we pakjesavond.

Vrijdag 4-12-2009:
Pasta met zalm, was warm, geen succes… dat moesten we maar niet meer doen.

Dinsdag 1-12-2009:
Witte koolstamppot, het recept uit de Landleven. Helaas was de kool zo zachtgekookt, dat deze niet meer terug te vinden was in de stamppot. Dat moet volgende keer toch anders.

Maandag 30-11-2009:
Biefstukreepjes gebakken met uitjes, aardappelpuree en witlof gebakken in ‘rode wijn’. Dat laatste bij gebrek aan donker bier… een goed alternatief, maar het bier is lekkerder.

Zondag 29-11-2009:
Iets met kidney beans. Lief vond de harico’s niet echt lekker, maar dt was toen hij erachter kwam, dat ze zo de vriezer uitkwamen, en nog niet waren gekookt. We waren toch al niet geinpsireerd qua eten vandaag. Morgen beter…

Zaterdag 28-11-2009:
Goulash uit de vriezer met rijst. Lekker, fijn dat we die nog hadden, en volgende keer gooi ik er weer een lepeltje sambal in om het pittiger te maken 🙂

Vrijdag 27-11-2009:
Hadden Lief en ik beiden een drukke dag, laat thuis en doodmoe. Dus haalden we voor de verandering eens Indonesisch op de Kinkerstraat. Helaas, het smaakte ons allebei niet, we lieten beiden de helft staan & de volgende dag had ik behoorlijk last van m’n ingewanden. Het was veel te vet en alles smaakte hetzelfde. Dat moesten we toch echt maar niet doen. Misschien die op de JP Heijestraat maar eens uitproberen (de laatste in de buurt). Want ik houd eigenlijk wel heel erg van lekker Indonesisch eten!

Donderdag 26-11-2009:
Kwam ik laat uit werk, kwam Sabine mee-eten en aten we Lief’s groentesoep met gehakt, en pastasalade met zalm. Lekker en onverwacht gezellig 🙂

Woensdag 25-11-2009:
Gewokte groente met tauge en uitgebakken spekjes.

Dinsdag 24-11-2009:
Pasta met garnalen en prei.

Maandag 23-11-2009:
Andijvie stamppot met gehaktballen. De gehaktballen draai je als eerste, want die moeten ’t langst. En de stamppot, niet niks uit een pakje, maar aardappels schillen, puree van maken, andijvie een heel klein beetje laten slinken en door de puree. Lekker met tomatenketchup 🙂

Zondag 22-11-2009:
Kaasfondue uit een pakje met blauwe schimmelkaas, met kirch en witte wijn. Paprikasalade erbij.
Op dit moment drinken wij een glaasje wijn, een Syrah. Lief kocht gisteren een Nelis bockbiertje van brouwerij de Prael, bij Topido. Daar doen we wel vaker inkopen de laatste tijd, een fijne slijterij, zonder frutsels en poespas. Grappig, ernaast zit Cafe Topido. Op de TenKate straat. Zal wel familie zijn 🙂

Zaterdag 21-11-2009:
Wat aten we eigenlijk? “Iets onbeduidends met rijst, stukjes hamburger (over van gisteren), kidney-beans en snijbonen” zei Lief, toen ik ’t vroeg. Ik vond ’t eigenlijk wel lekker. Alleen die bonen werken zo door he?

Vrijdag 20-11-2009:
Hamburgers en lief at buiten de deur kipsate op het Rembrandsplein in ‘the three sisters‘.

Donderdag 19-11-2009:
Ommelet met gebakken champignons en pompoensoep. Die laatste vond lief echt niet lekker. Ik vond de smaak wel lekker, maar hij was een beetje te dik. En er mag de volgende keer best een beetje rode peper in voor de pittigheid.

Woensdag 18-11-2009:
Pasta met macaronisaus uit de vriezer.

Dinsdag 17-11-2009:
Aardappeltjes met Spruitjes met gebakken spekjes. Lekkerrrr!

Maandag 16-11-2009:
Pasta met prei, creme fraiche en garnalen. Onwijs lekker!!

Zondag 15-11-2009:
Sla (die was een beetje verlept) met aardappelsalade en kipvleugeltjes uit de oven.

Zaterdag 14 november 2009:
Salade gerookte kip met aardappelsalade.

Vrijdag 13 november 2009:
Pompoensoep met koriander (die viel me toch tegen, te dik en niet pittig genoeg), zelfgemaakte zalmsalade en zelfgebakken brood; ‘Lepus Davuricus’ broodmix van de Zandhaas. En die was erg lekker en is nu op. Lief heeft die trouwens ‘gebakken’, zijn 1e les broodje bakken in de broodbakmachien.

Donderdag 12-11-2009:
Pompoen gehakt schotel met Patak. met krieltjes. De smaak wel lekker was.

Woensdag 11-11-2009:
Andijviestamppot met gehaktballen.

Dinsdag 10-11-2009:
Pastasalade met zalm, en bieten/krieltjessalade met spekjes en zilveruitjes

Maandag 9-11-2009:
Pasta met bolognaisesaus.

Zondag 8-11-2009:
Pompoensoep van Petra met donkerbruin stokbrood, Franse kaasjes en zelfgemaakte (door Leon) Pesto.

Zaterdag 7-11-2009:
Zuurkool met sambal en salami.

Vrijdag 6-11-2009:
Naar de Vomar in de Krugerstraat, autootje volgeladen en s’avonds Mihoen met hammetjes e.d. gegeten. Alsof het Bami was. Maar dan een keertje anders (en lekkerder vond ik).

Donderdag 12-11-2009:
Pompoen gehakt schotel met Patak en rijst. Beetje klevrig (ik vond de structuur niet zo), hoewel de smaak wel lekker was.

Woensdag 4 november 2009
Groentesoep met ballen, bruinbrood en zalmsalade, eiersalade.

Dinsdag 3 november 2009:
Mosselen met stokbrood, sla en een mosterdsausje. Jammie!

Maandag 2 november 2009:
Kant en klare kipvleugeltjes met bulgur van Ostemiz met gestoomde (te gare) brocolli. Lief had de hele dag staan klussen in de keuken, en ik de hele dag gewerkt, dus leek dit ons de beste oplossing.

Onlangs een folder op de markt gekregen bij de notenboer. Wel handig die link, er staat een heleboel informatie per soort op de site.
Go Nuts Go Healthy
www.treenuts.org
Deze website vind ik een beetje vaag (bij productinfo verwacht ik toch iets meer), maar is wel in het Nederlands. www.zuidvruchten.nl

Zondag 1-11-2009:
Iets met aardperen (topinamboer) en pompoen uit de oven.

Zaterdag 31-10-2009:
Curry schotel met krieltjes, gehakt, dunne spercieboontjes en een hele zak! spinazie. Bij gebrek aan rode pepers heb ik er 2 theelepeltjes sambal manis doorgedraaid. Dat maakte het lekker pittig.

Vrijdag 30-10-2009:
Vanwege ons uitstapje naar Heemstede, aten we daar Chinees van de Mandarin (beste Chinees van 2009). O.a. mihoen met babi pangang, kip gestoofd met groenten en kleine loempiaatjes vooraf.

Donderdag 29-10-2009:
Lief maakte zelf Nasi Goreng.

Dinsdag 27-10-2009:
Vanwege een sollicitatie van Lief, zou ik die dag koken. Dat werd kalkoenfilet met Ras el Hanout, aardappels en brocolli. Omdat de kalkoenfilet uit de vriezer kwam en nog niet helemaal ontdooid, hebben we ‘m maar niet opgebonden tot een tournedos.

Maandag 26-10-2009:
Spruitjes en aardappeltjes met gebakken uitjes en spekjes.

Zondag 25-10-2009:
Rode kool met gehaktballen en gekookte aardappels. Lief vindt rode kool eigenlijk niet lekker, maar zelf vind ik het heerlijk. Ik draai er dan van alles doorheen; rozijnen, gemberpoeder, balsamicoazijn, kappertjes en nog veel meer…En het is seizoensgroente op het moment.

Zaterdag 24-10-2009:
We aten bij Broer en Debby; Hertenstoof met aardappel-truffelpuree, een visstoofschotel, gebakken aardappeltjes, spruitjes en broccoli, als toetje een bordje met brownie, vruchtensalade (bramen, aardbeien en blauwe bessen) en ijs (waardoorheen een scheut chocoladepasta van Whole Earth).
Ik heb heerlijk gegeten!

Vrijdag 23-10-2009:
Onze befaamde ‘Friday Night Hamburgers’

Ingredienten:
– Gemengde ijsbergsla
– Hamburgers (4x)
– gebakken uien
– zachte broodjes (wit) met sesamzaad (4x)
– scheutje ketchup
– mayonaise gesmeerd op de broodjes

Wil je 1 of 2 hamburgers, vraagt Lief? Ehm, ik lust er wel 2, maar die krijg ik niet op….
Donderdag 22-10-2009:
Witlof gestoofd in donker bier, daarbij stukjes biefstuk met gebakken uitjes, mosterdpuree (dit keer met een beetje roomboter en het laatste beetje mosterd uit een tube)  met (gedroogde, de verse was op) bieslook & kappertjes.

Woensdag 21-10-2009:
Pompoen-gehakt prutje met rijst. Het was lekker, maar de pompoen was iets te papperig geworden. Die grote blauwe chilirozijnen van de markt zijn trouwens ook geweldig lekker!

Dinsdag 20-10-2009:
Hebben we ‘Back to the future’ zitten kijken en weten we nu werkelijk niet meer wat we gegeten hebben. Suf he? Oh, nu weer wel.
Salade gerookte kip. De sla was geen sla, maar andijvie (dat vind ik zo nepperig van AH). Toch wel lekker, met honing-mosterd dressing. Het heeft echter totaal geen indruk gemaakt!

Maandag 19-10-2009:
Kip in herfstbokbier (oh, om je vingers bij af te likken) met gekookte aardappels en gestoomde sperzieboontjes.

Zondag 18-10-2009:
De 2e helft van de Goulash van vorige week. Toegevoegd uitjes, paprika en champignons, waardoor er wat extra groente in zat. Lekker met Rijst.

Zaterdag 17-10-2009:
Russische Paddestoelensoep vooraf, vervolgens Gnochi’s met boter/salie saus al volgens het recept van Ministerie van eten en drinken, met daarbij gestoomde brocolli en borrelpootjes met cajun uit de oven.

Vrijdag 16-10-2009;
Bami met krupuk, de vleesjes waren te taai geworden helaas.

Donderdag 15-10-2009:
Goulash heeft Lief gemaakt.

Woensdag 14-10-2009:
Aardappelcurry met garnalen en mango

Dinsdag 13-10-2009:
Stamppot boerenkool met magere worst.

Maandag 12-10-2009:
Bakte ik Oud-Hollandsche aardappelpannenkoeken met ijsbergsla met ruccola en kappertjes.

Zondag 11-10-2009:
Met R, en C. uit eten geweest in Heemstede bij ‘de Tulp

Vrijdag 9-10-2009:
Mosselen met zelfgebakken brood, en sla met Mosterd-honingsaus.

Donderdag 8-10-2009:
‘Goulash opgepept’, wat betekend als Goulash uit de vriezer, extra vlees met groene erbij en dan rijst. Die goulasha had ik namelijk al een tijdje geleden gemaakt.

Woensdag 7-10-2009:
Vanavond zouden we andijviestamppot met gehaktballen eten. Heerlijk, zeker met dit regenachtige, gure weer. Dat werd Andijviestamppot met gebakken spekjes. Ook lekker, maar niet de bedoeling. Het kwam namelijk doordat het pakje magere rundergehakt van Albert Hein op de Overtoom, houdbaar tot/met 11-10-2009 heel erg niet goed rook. Nog erger dan die ovenreiniger lucht die al in de keuken hing. Weg met die bende. Ik stel voor om steeds minder vlees bij AH te kopen. Het lijkt steeds slechter te worden…

Dinsdag 6-10-2009:
Gisteren had Lief zoveel in de keuken gedaan, en ik was doodmoe, dat we Indonesisch bij Toko Restu haalden. Mihoen Rames Speciaal. Erg lekker, maar ’s nachts voelde ik me toch misselijk. Dat gevoel ging de hele volgende dag niet weg. “ik weet het niet zo goed met die Indonees…”

Maandag 5-10-2009:
Lief maakte nog een beetje groente extra door de nasi van gisteren, en met het restje kroepoek en kipkluifjes van gisteren was het een grote maaltijd.

Zondag 4-10-2009:
Aangezien Lief zin had om een grote pan nasi te maken en ik er een anderhalf kilo kipkluifjes bij had gehaald, nodigden we mijn ouders uit om bij ons te komen eten. Goed idee!

Zaterdag 3-10-2009:
Bakte ik een perencake met pruimen. Lief hielp me door de peren te schillen en in stukjes te snijden. Hij is goed gelukt en lekker, maar een beetje vochtig. Daardoor was de appelcake vorige keer net even beter.

Woensdag 23-9-2009:
We hadden het beiden te druk gehad om boodschappen te doen, dus werd het Goulash uit de vriezer, met extra groente. Ik met rijst, en lief met pasta.

Dinsdag 22-9-2009:
Kiptournedos (zelfgerold) met Ras el hanout, in siroop, met groente en rijst.

Maandag 21-9-2009:
Een Curry van gehakt, krieltjes en sperciebonen.

Zaterdag 5-9-2009:
Risotto met gebakken kipfilet en champignons.

Vrijdag 4-9-2009:
Pita broodje met gerookte kip, avocado en witlofsla.

Donderdag 5-9-2009:
Ik heb gekookt, maar mocht improviseren, omdat mijn lief de boodschappen had gedaan en ik niet goed wist wat er in huis was. Het was best lekker geworden; curry maar met kool, restje boontjes, aartje gehakt, en aardappeltjes. We konden het alleen haast niet meer achterhalen wat het was 🙂

Woensdag 4-9-2009:
Spercieboontjes met pasta.

Dinsdag 3-9-2009:
Biefstukreepjes met langgebakken ui, gekookte aardappels en witlof gebakken in oud-bruin.
Maandag 31-8-2009:
Vanwege de vette hap gisteren aten we vandaag mager; Courgettesoep met bruin stokbrood en eiersalade.

Zondag 30-8-2009:
Kaasfondue met blauwe kaas, we moeten onthouden dat 2 pakken teveel is 🙂
komkommerhapjes (zie Juuth) erbij, en Lief maakte voor het eerst coleslaw-salade. Die laatste zat iets teveel suiker in, maar was erg lekker!

Zaterdag 29-8-2009:
Nasi met zelfgebakken krupuk udang.

Vrijdag 28-8-2009:
Hele lekkere Zeeuwse Mosselen met friet en sla aten we bij de Rosereijn.

Donderdag 27-8-2009:
Nasi. De nasi was lekkerder dan anders. Lief had gewoon zelf de groente gesneden in plaats van een kant en klaar pakket. Ook hadden we nog gedroogde garnalen van de Surinaamse toko liggen; erg lekker, best wel prijzig.

De ene sambal manis is de andere nog niet. Drie keer raden welke ik de lekkerste vind?*

*[Die van Conimex]

Woensdag 26-8-2009:
Vooraf gebakken gamba’s op een bedje van ijsbergsla. Als hoofdgerecht Kabeljauw uit de oven met prei-mosterd saus en Nicolai aardappelen. Een glaasje witte wijn erbij en dit keer zaten we voor de verandering eens aan onze mooie tafel i.p.v. buiten 🙂

Dinsdag 25-8-2009:
Spaghetti met zelfgemaakte Bolognese saus.

Maandag 24-8-2009:
Witlof in donker bier met rijst. Om je vingers bij op te eten!

Zondag 23-8-2009:
Lauwwarme tuinbonensalade met stukjes uitgebakken merques worstjes en wilde rucolla. Blij dat ‘Lex groente’ (voorheen ‘n-gulden-‘n-gulden’ weer terug is van vakantie). Niet zo lekker als met spekjes, maar die heeft onze Turkse slager niet.

Zaterdag 22-8-2009:
Roerbakgroente/curry, helaas hadden we diezelfde Rettich er in stukjes doorheen, maar dat was ook echt niet lekker. Rettich komt er bij ons niet meer in.

Vrijdag 21-8-2009:
Fridaynight Hamburgers. De in dunne plakjes gesneden Rettich, overgoten met een dressing van balsamico, olijfolie en honing hebben we linea recta de vuilnisbak in gegooid. Niet te eten.

Woensdag 19-8-2009:
Aardappel-ommelet met gedroogde paddestoelen en haricots verts.

Dinsdag 18-8-2009:
Stukjes biefstuk gebakken met uitjes, aardappelsalade en sla.

Maandag 17-8-2009:
Lief maakte heerlijke aardappelsalade en gerookte kipsalade. De couscous waren we vergeten 🙂

Zondag 16-8-2009:
Couscous salade met geroosterde kip. Toe een plakje bananenbroodcake.

Zaterdag 15-8-2009:
Karnemelkse Pannekoeken met groentesoep met ballen.

Vrijdag 14-8-2009:
Zelfgemaakte Goulash (met maar 1 bouillonblokje) en voor Lief met macaroni (heeft veel koolhydraten nodig), en voor mij met rijst. Jasmijn rijst. Hadden we nog staan in de kast.

Donderdag 13-8-2009:
Tussen de middag had ik een onverwachte lunch in een sushi bar, jammie, en een zeer welkom uitje.
En s’avonds kookte Lief; eindelijk weer eens aubergine gegeten! Met rijst en gewokte groente (vooral veel) en wat hamreepjes erdoor. Helaas hadden we binnen een uur weer honger… Licht verteerbaar blijkbaar.

Woensdag 12-8-2009:

Dinsdag 11-8-2009:
Een heerlijke BBQ bij @RC0123 & @Saaiedebby, vooraf om te dippen stukjes komkommer en zelfgemaakte cocktailwhisky, daarna gamba’s van de bbq, vervolgens gekruide kipfilet & geroosterde groentenmix, gevulde portabello’s met blauwe kaas en walnoot en als toetje een pisang goreng van de BBQ met een klein hapje ijs en scheutje likeur. Zo lust ik er nog wel vaker 🙂

Maandag 10-8-2009:
Mosselen met stokbrood en groene salade. Dit keer mosselen van AH, waarvan we ongeveer de helft konden weggooien. Daar kopen we ze ook niet meer, want zo wordt mosselen eten wel heel duur!

Zondag 9-8-2009:
Lauwwarme tuinbonensalade met rode tuinboontjes, aardappel, sperciebonen en gebakken spekjes. Balsamico erover, heerlijk!

Zaterdag 8-8-2009;
Er was nog veel curry over, dus heeft Lief er nog wat bijgedaan, lekker met een beetje rijst erbij.
En een ouderwetse plak cake ala Huguette (met cranberries erin) bij de thee als toetje.

Vrijdag 7-8-2009;
Curry met gehakt en heel veel spinazie.

Donderdag 6-8-2009:
Nog steeds heel warm buiten, dus in de tuin gegeten, dit keer kookte ik, en wel kip met rozemarijn in tomatensaus. Een recept van ‘de keuken van Arden’. Met Turks bruinbrood en inderdaad inclusief de menusuggestie met groene sla.

Woensdag 5-8-2009:
Kwam vriendin Youkikadouki, en konden we heerlijk in de tuin eten. Lief maakte Kipcurry en als toetje zelfgemaakte aardbeien sorbet!

Dinsdag 4-8-2009:
Broccoli-soep met zalmsalade en brood.

Maandag 3-8-2009:

Zondag 2-8-2009:
Aten we bij vrienden.

Woensdag 29-7-2009:
Gekookte aardappelen (dat was lang geleden!) met lamskarbonaatjes met Griekse kruiden (dennennaaldjes noemt Lief de rozemarijn) en bietencarpacio.

Dinsdag 28-7-2009:
Groentesoep met balletjes, en tosti’s met ui en tomatenketchup. Lief zei nog “met satesaus?” maar dat is me te erg.

Maandag 27-7-2009:
Een hapje gestoofde groente met veel sperziebonen, taugé & een beetje rode peper en rijst.

Zondag 26-7-2009:
Vermoedelijk gaan we vandaag ergens eten.

update: we dronken bier bij mijn oude vriend Gijs* (binnenkort bestaat ‘Cafe de Gijs’ niet meer), en aten een hapje bij de Rosereijn.

*Cafe de Gijs
Gijs ken ik al jaren. Mijn 2e ex-vriend woonde als peuter onder zijn woning, en later toen wij op de Lijnbaansgracht woonden, kwamen we graag bij Gijs op het terras. Voor z’n heerlijke koffie-verkeerd, en jazz-muziek en de hondjes en Miep’s moeder, de lapjespoes. Nog later na de repetitie van Toeterszat gingen we daar een afzakkertje nemen.

En sinds jaar en dag ga ik eens in de zoveel tijd weer bij Gijs langs, koffiedrinken of bieren of op zijn terras en even bijpraten. Wij waren zeer vereerd dat Gijs op onze bruiloft aanwezig was.
Helaas is Gijs’s cafe-huisbaas niet blij meer met hem, is Gijs enigzins op leeftijd en de rest is prive, maar hij stopt tussen half september en half oktober 2009 met Cafe de Gijs op de Hoek Lijnbaansgracht/Lindengracht in de Jordaan.

Een internet-recentie:

Informatie over Café De Gijs
Op de woensdag staat bijna altijd Gijs (de eigenaar) achter de bar. Op onze avonden is het café ook gewoon open voor de andere bezoekers. Er komt een heel gemêleerd publiek en het is er altijd gezellig. Je kunt er dus zowel als vrouw of als man komen. Wat is er nu leuker dan in een normaal café aan de bar als travestiet/vrouw gezellig met andere mensen over gewone dingen te kletsen. Maar dit hoeft niet want je kan er ook voor kiezen wat meer achteraf te gaan zitten om met gelijkgestemden onder elkaar te zijn. Ook voor hen die nog niet eerder zijn geweest is de drempel laag en is het makkelijk om eens binnen te stappen voor een drankje en een praatje. Eventueel omkleden kan er ook, de kleedruimte is boven.

Bovendien is dit absoluut niet gebonden aan de 1e woensdag van de maand, als iemand zin heeft op een andere dag te komen is dat net zo min een probleem. Alleen is dan de kans dat je gelijkgestemden treft en dus onder elkaar bent veel kleiner, maar iedereen is altijd welkom.

De meest gehoorde reactie van mensen die voor het eerst Café De Gijs bezochten op een AmsT&Terdam avond is: “Dit had ik veel eerder moeten doen!”.
T&T Amsterdam, zaterdag 16 mei 2009

Zaterdag 25-7-2009:
Gestoofde groente (verse doperwtjes, rode tuinboontjes, hollandse sperciebonen), gebakken spekjes met champignons en een snufje kerrie, dit alles door elkaar en dan door de penne.
Ik wil binnenkort weer eens zelf pasta maken, maar had er gisteren de fut niet voor.

Vrijdag 24-7-2009:
Hamburgers met veel uien (nieuwe oogst van de groenteman op de markt). Die hamburgers bleken toch niet goed te vallen. Zo, wat hebben we daar een last van gehad!

Donderdag 23-7-2009:
Salade gerookte kip. Met mosterd-honing dressing. De kip in dunne plakjes gesneden dit keer, en middelgrote kappertjes erbij.

Woensdag 22-7-2009:
Aten we mosselen van de visboer. Heerlijk! Met zelfgemaakt mosterdsausje, en aardappelsalade.

Dinsdag 21-7-2009:
Zouden we mosselen van de Lidl eten, maar die bleken allemaal (op 4 stuks na) zo dood als maar kon te zijn. Daar kopen we ze dus niet meer. Het werd aardappelsla, gewone sla en gebakken aardappeltjes. Wat een teleurstelling!

Maandag 20-7-2009:
Groentestoof met gebakken spekjes en rijst; nog net niet vegetarisch, maar met heel veel tauge en sperciebonen. Lekker.

Zondag 19-7-2009:
De rest van de zelfgemaakte Nasi. En daarna had ik vreselijk trek in koekjes 🙂

Zaterdag 18-7-2009:
Zelfgemaakte nasi van Lief.

Vrijdag 17-7-2009:
Een nieuw recept: Kalkoentournedos met knoflook-citroensiroop. Gebakken in Ras el Hanout. Lekker met rijst, gewokte bospaddestoel/groente (ja, kant en klaar pakje) en rode druiven toe.

Donderdag 16-7-2009:
Aten we bij Piombino. Al snel bleek er iets niet te kloppen; Piombino’s mama is ziek, in Turkije (waar de kinderen ook zijn) en Piombino’s papa staat met te serveren, met een vreemde meneer in de keuken. Erg verdrietig, ook al smaakte het eten ’t zelfde.

Woensdag 15-7-2009:
Gewokte groente met spinazie en stukjes biefstuk en gebakken aardappelen. Het had geen indruk gemaakt, dit hapje want ik was het helemaal vergeten.

Dinsdag 14-7-2009:
Vadaag eten we een risotto recept van ’t Ministerie van eten en drinken. Helaas hadden ze bij de Lidl geen snijbiet, dus dan maar een grote zak spinazie meegenomen.

Maandag 13-7-2009:
Pasta met tonijn, raketsla (rucola), kappertjes & pecorino. Lief had een nieuw recept gevonden, zonder ui en knoflook. Maar hij is sinds het voorjaar genezen van warme tonijn uit blik. Dat eten we voorlopig niet meer.
Sla met dingetjes erbij, en een dressing inclusief appelstroop. Ik vond het lekker.

Zondag 12-7-2009:
Coq-au-vin met brood (de rest van afgelopen vrijdag). Toch handig als je soms voor 2 dagen kookt.

Zaterdag 11-7-2009:
Kaasfondue met een scheutje kirsch, stokbrood en sla met dingetjes en honing-mosterd dressing.

Vrijdag 10-7-2009:
Coq au vin met Turks brood

Donderdag 9-7-2009:
Kipcurry

Woensdag 8-7-2009:
Omelet met groente & geraspte kaas op brood.

Dinsdag 7-7-2009:
Gebakken roseval-aardappeltjes, lamskarbonaatjes met Griekse kruiden en gestoomde groenten o.a. doperwtjes, snijbonen en brocolli.

Maandag 6-7-2009:
Hamburgers! Omdat we vanavond vroeg wegmoeten, naar het concert van Crosby, Stills & Nash.

Zondag 5-7-2009:
Verse pasta met zelfgemaakte Pesto & ijsbergsla met dingetjes.

Zaterdag 4-7-2009:
Couscous maaltijdsalade met aardappelsalade en verse aardbeien toe. De aardbeien waren in de aanbieding op de markt 🙂

Vrijdag 3-7-2009:
Couscous maaltijdsalade met heel veel verse groente en feta. Daarbij kleine borrelpootjes uit de oven.

Donderdag 2-7-2009:
Tauge groentemix met gebakken aardappeltjes. Want Lief had een heleboel tauge gehaald, maar die kun je niet zo lang bewaren.

Woensdag 1-7-2009:
Kipcurry met veel tauge, dat was lekker!

Dinsdag 30-6-2009:
Sushi-picknick op ’t Wed vanwege Broer’s verjaardag.

Maandag 29-6-2009:
Brood met een groente-ommelet, we zaten veel te lang te praten om nog uitgebreid te koken.

Zondag 28-6-2009:
Aten we ergens anders sla-met-dingetjes en stokbrood en olijven, maar het was zo’n groot gezelschap dat we nog honger hadden op de terugweg. Toen iets gedaan wat we nooit doen: in een snackbar een patatje-met gegeten.

Zaterdag 27-6-2009:
Curry met aardappel, verse doperwtjes, sperziebonen, spinazie en een klein beetje Turkse yoghurt. Lekker hoor.

Vrijdag 26-6-2009:
At ik ergens anders, en Lief at een deel van gisteren, met wat kippenpootjes uit de oven.

Donderdag 25-6-2009:
Was het te warm om in de zon te eten, dus zaten we op ons ‘terras’ (=onder het balkon van de buren). En aten we gerookte kipsalade, en een verbeterde uitvoering van de aardappelsalade, die we bij de BBQ aten.

Woensdag 24-6-2009:
Macaroni met een saus van stukjes salami, stukjes perzik, tuinboontjes en ananas-kerrie saus. Die laatste gaan we binnenkort vervangen door iets gezonders, aangezien hij uit een potje kwam..

Dinsdag 23-6-2009:
Gewokte groente met o.a. verse tuinboontjes en champignons, en stukjes biefstuk erdoor. Daarbij rijst en een salade van fijngehakte venkel en paprika, met wat groene olijven en peterselie.

Maandag 22-6-2009:
Andijvie stamppot met 2 gehaktballen en een scheutje tomatenketchup*. En die konden we heerlijk nog buiten in de tuin opeten.

*Tomatenketchup ‘Balanz’ halen we niet meer, aangezien de schenkdop een verschrikking is. Je kunt niet zelf bepalen hoeveel en waar op je bord je het spul doet, want het spuit eruit…

Zondag 21-6-2009:
Kaasfondue met een grote bak sla-met-dingetjes erbij.

Zaterdag 20-6-2009:
Lief kookt vandaag kipcurry met rijst en kokosmelk.

Vrijdag 19-6-2009:
Vegetarische curry met aardappeltjes, spinazie, verse doperwtjes. Was lekker, een beetje te nat.

Donderdag 18-6-2009:
Gingen we uit eten bij de Rosereijn 🙂 En at ik daar als voorafje ‘Escargots de Bretagne gebakken in kruidenboter met ui en champignons’, hoofdgerecht ‘Gekruide gegrilde spareribs met knoflooksaus’ en erna koffie met drambuie toe. Dit alles vanwege ons 6,5 jarig jubileum.

Woensdag 17-6-2009:
Hamburgers met veel gebakken uitjes, ijsbergsla op grote witte bolletjes, die ik ieder aan twee kanten onder de gril had gelegd. Die grote bolletjes zijn handiger dan kleine, dan rolt je hamburger er niet zo snel uit.

Dinsdag 16-6-2009:
Met een beetje geluk eten we vanavond bij Wandelwaaier, als die nog bestaat… bestaat wel, maar we hadden er geen zin in. Pasta gekookt met groente, een potje pesto met tonijn van de Xenos, en een Saroma-toetje (ken jij die nog?) toe met zwarte bessen.

Maandag 15-6-2009:
Hebben we in de stad op de Grote Markt vis gegeten 🙂 Lief twee broodjes haring met uitjes en ik een bakje kabeljauw-kibbeling. In de namiddag namen we 2 biertjes op een terrasje en haalden we daarna Chinees op de Binnenweg. Ook lekker, maar niet zo lekker als de Chinees die nu is verdwenen.

Zondag 14-6-2009:
Aten we de restjes van gisteren. Er was meer als genoeg over.

Zaterdag 13-6-2009:
Zijn wij op vakantie in het huis van Lief’s ouders en houden BBQ met zesssen. Daarop gaan stukjes vis, gemarineerde biefstukjes met paprika en ui, gekruide kippenpootjes en kleine bbq worstjes geflambeerd met Sambuca. Erbij aten we vooraf een stukje Rommedoekaas, wat borrel- en wasabinootjes, en daarna aardappelsalade (zelfgemaakt door Lief) en couscoussalade (ook zelfgemaakt door L&P). Het was lekker, heel gezellig, veel en laat.

Vrijdag 12-6-2009:
Zodirect eten wij ommelet waarin plakjes aardappel, blokjes ham, uitje & knof, en groene asperges, verse doperwtjes, met cajun-kruiden. En nu maar hopen dat het lekker is ..

De inspiratie voor m’n ommelet recepten, komen overigens uit dit boekje:
Kluts een eitje !
Kluts een eitje !
Jennie Shapter

Donderdag 11-6-2009:
Gebakken krieltjes, dit keer in zonnebloemolie, want de olijfolie was onverwacht op. Dat gebeurd ons haast nooit. Daarbij gestoomde verse snijboontjes en kippenpoten gemarineerd met o.a. rode wijn. Die rode wijn in de marinade is erg lekker, maar de marinade zelf nog voor verbetering vatbaar.

Dat stomen in zo’n metalen mandje gaat heel goed. Je doet onderin een beetje water en naar believen een beetje zout, het mandje uitgeklapt in de pan, en dan moet je het water niet zien door de gaatjes. Groente erin, en ongeveer 15 minuten laten stomen wanneer het water kookt. Daarna kun je met een vork het mandje eruit halen, of afgieten, wat je wilt. Voordeel is dat de vitaminen op deze manier niet helemaal in je kookvocht verdwijnen.

Woensdag 10-6-2009:
Lief heeft gekookt vandaag; Andijviestamppot met zelfgemaakte tartaargehaktjes waar een beetje kerrie doorheen ging (lekker!).

Dinsdag 9-6-2009:
Hetzelfde als gisteren, maar dan met een extra uitje en courgette erbij. En pitloze* rode druiven toe.

*Pitloze druiven. Nog nooit iets van begrepen, jij wel? Als je uiteindelijk alleen maar pitloze druiven kweekt, en ze zijn op, bestaan er geen druiven meer.. was mijn logica. Maar zo zal het wel niet werken 🙂

Maandag 8-6-2009:
Vlaamse stoofschotel met donker bier, zilvervliesrijst erbij, rauwkost-salade van paprika, versgeknipte peterselie en wat zilveruitjes.

Zondag 7-6-2009:
Hetzelfde als gisteren, maar dan opgewarmd.

Zaterdag 6-6-2009:
Macaroni ala Lief, maar dan zonder de salami

Vrijdag 5-6-2009:
Onze fridaynight Hamburgers, maar dit keer van de Dekamarkt in Haarlem, met grote broodjes en het smaakte gewoon anders. Of kwam dat omdat we best wel honger hadden? Dat stukje Limburgse Rommedoe (kaas) was net niet genoeg om de honger vooraf te stillen.

Donderdag 4-6-2009:
Drumsticks (kippenpoten) uit de oven met rijst en gewokte groente, o.a. ui, paprika, courgette, handje haricot verts, met fijngehakte koriander en peterselie (plat, krul zit geen smaak aan).

Woensdag 3-6-2009:
Nog meer verse doperwtjes, maar dan een heleboel, met fijngehakte peterselie bestrooid. Zelfgemaakte beefburgertjes en gebakken aardappelschijfjes in de schil.

Dinsdag 2-6-2009:
Vegetarische curry met vers gedopte doperwtjes (deden wij samen op het bankje in de zon), en het 2e pakje kokosmelk. Erg lekker, vooral met de pittige Pruimen Chutney (stond al een eeuwigheid in de kast) en een stukje ham/olijvenbrood.

Maandag 1-6-2009:
2e pinksterdag aten we laat, omdat de broccoli-taart niet gaar wilde worden.. met sla met kappertjes, paprika en honing-mosterd dressing, ham/olijvenbrood, dipsausje, zalmsalade en stokbrood.

Zalmsalade ala lief
blikje zalm 1 grote, of 2 kleine
water eruit laten lekken,
ruggegraatjes eruit pulken, want dat ziet er vies uit
1 flinke eetlepel mayonaise erop kwakken, klein beetje ketchup,
klein beetje witte peper
geen zout, want het is al zout genoeg, snipper een klein uitje, zo fijn mogelijk als je kan. Erdoorheen roeren, klaar.

Het dipsausje van de Fair-trade bestond uit 3 eetlepels olie en 1 theelepel kruiden erbij. De verpakking ziet er erg leuk uit, maar…het was helemaal niet lekker 🙁

Zondag 31-5-2009:
Voor de lunch picknick met Franse worst, bruine boterhammen, bammetjes, appels, abrikozen, gekookte eieren, krentenbollen en een grote fles diksap.

Ons avondeten bestond uit:  Emmi Suisse Kaasfondue met Gorgonzola, en daaraan toegevoegd blauwe kaas, teentje knoflook en witte wijn. Erbij dronken we een Lindemans Cawarra, wit in dit geval. En sla-met-dingetjes.
De kaasfondue haalden we afgelopen vrijdag op de Ten Katemarkt; dat scheelt aanzienlijk in de prijs.

Zaterdag 30-5-2009:
Aspergerisotto.

Hadden we toch nog Balsamico-azijn in de voorraadkast staan. Die zocht ik eigenlijk omdat ik binnenkort een keer gecarameliseerde walnoten wil maken, en daar moet balsamico in.

Vrijdag 29-5-2009:
Hamburgers op witte bolletjes met sesam, met ui & tomatenketchup*

*Afgelopen woensdag keken we naar Huigh Fearsnothing-Eatsitall (oftewel River Cottage) en daarin maakte hij z’n eigen tomatenketchup met Basilicum. Lijkt me ook leuk om eens zelf te maken. Tomaten eten we eigenlijk nooit gewoon zo, dat vinden we niet lekker. Het gepruts om de zaadjes eruit te krijgen, en wat houd je dan over?

Donderdag 28-5-2009:
Kipcurry met kokosmelk, sperciebonen en rozijnen (de witte dan, die zijn wat zuurder en prima om mee te koken)

Vriendin Irene had onlangs voor ons gekookt en in die maaltijd zat kokosmelk. Toen bedacht ik dat wij dat ook weleens kunnen gebruiken bij het koken. Die kokosmelk waren we afgelopen dinsdag toevallig tegengekomen bij de Volkskruidentuin in de Kinkerstraat.

Kokosmelk is niet heel erg gezond, vanwege teveel verzadigde vetten, maar wel heeeeel erg lekker voor een keer.

Woensdag 27-5-2009:
Zelfgemaakte tartaar met gebakken aardappels & uitjes en Sla-met-dingetjes*

*Sla-met-dingetjes bestaat uit gemengde sla, met van alles wat we nog in huis hebben. Ongezwavelde bruine rozijnen (die zijn nu op), walnoten, zilveruitjes enz. De dressing doen we tegenwoordig apart. Scheutje olijfolie met balsamico-azijn  en een theelepel honing, beetje mosterd is favoriet, maar dit keer was de dressing met witte wijnazijn, en die was te zuur uitgevallen.

De zelfgemaakte tartaar was vanwege de gehaktmolen (Fleischwolff Gr 8) die we dinsdag gekocht hebben. Veel lekkerder om je eigen gehakt te maken, maar toen kwamen we er ineens achter dat je dan moet nadenken over wat-voor-vlees-en-het-vet-percentage 🙂 Daar gaat nog mee geexperimenteerd worden de komende tijd.

Dinsdag 26-5-2009:
Belgische stoofschotel met donker bier en kruidenballetjes.

Maandag 25-5-2009:
Kipfilet met peer, rode ui & blauwe kaas uit de oven met zilvervliesrijst. Zelfgemaakte Hangop met stukjes mango & scheutje honing toe.

Het recept van deze Kipfilet ovenschotel kwam ik tegen toen ik voor het eerst bij Cornette (www.culinette.nl) op de website kwam. Nog steeds een gouwe ouwe!

Dinsdag 19-5-2009:
Gebakken Kibbeling, visfrietjes en Lief twee broodjes haring in Zandvoort aan de boulevard 🙂 Daarna hadden we s’avonds geen honger meer en aten wat boterhammen.

Woensdag 13-5-2009:
Lief heeft zelf augurken ingemaakt. Het recept augurken inmaken volgt enige tijd later, wanneer blijkt dat ze heel erg lekker zijn, dus goed gelukt.

Vrijdag 8-5-2009:
Bloemkoolsoep met blauwe kaas

Zaterdag 18-4-2009:
Vriendin Irene kwam onverwacht langs en kon gezellig een hapje mee-eten.
Aspergerisotto met Fruitcrumble toe (die een beetje aangebrand was onder de grill).

Vrijdag 17-4-2009:
Bloemkoolsoep en Shiitake-fritata (paddestoelen-ommelet)

Maandag 30-3-2009:
Dronken vriendin B. en ik op een terrasje in de zon een beker warme chocolademelk met slagroom en speculaasje erbij. Goh, wat kan zoiets een heerlijke tractatie zijn.

Woensdag 8-3-2009:
Mini Pizzabroodjes met soep. Het recept van de mini pizzabroodjes kwam bij het Ministerie van Eten & Drinken vandaan.

Dinsdag 3-3-2009:
Het Ham/Olijvenbrood van Culinette gemaakt. Goh, wat was die goed gelukt! En samen met de salade gerookte kipjes van Lief, konden we er ruim 2 dagen van eten.

Zaterdag 23-2-2009:
Een uit etentje met Liefs ouders en Broer en Saaiedebby, bij Aspicius in Castricum. Dat was een bijzondere belevenis. Ik zou echt niet kunnen zeggen wat ik allemaal geproefd heb. Maar gezellig en poepchic was het wel.

Zondag 15-2-2009:
Zelfgemaakte pesto met pasta en sla-met-dingetjes.

Zaterdag 14-2-2009:
Onze vriendinnen B. en dochter K. kwamen gezellig een hapje mee-eten, we aten een weeshuispan vol boerenkool met worst.

Maandag 5-2-2009:
Courgettekoekjes gebakken uit m’n nieuwe kookboek (verjaardagscadeautje van m’n ouders)