Paleistuin 2011

Februari

We hebben een Paleistuin Zuid!

Maart

21-3-2011
Kregen we te horen dat die vier stronken in ons #paleistuin er niet uitgefreesd gaan worden. Ze zijn ingesmeerd met een goedje wat er voor zorgt dat ze niet meer uitlopen, de wortels doodgaan, en de stronk wegrot. Dat laatste… ik denk dat ’t jaren gaat duren! #nietblijmee

22-3-2011
Vanmiddag ging ik op de fiets naar het tuincentrum Primavera achter de Verspronckweg. Daar was ik ooit al eerder met m’n moeder geweest, en bedacht dat ze daar misschien wel andere planten zouden hebben dan bollen en bolletjes, die je nu overal ziet. En ja hoor. Een heleboel planten, struiken, bomen en opkomende plantjes. Ik ben er een uur zoet geweest, pakte vervolgens een karretje en nam mee: Voor onze nieuwe #paleistuin, een bramenplant zonder doorns, 2x zonnehoed (Echinae), tijm (van de week had ik al een Franse gehaald, nu een officinalis, lavendel, Kerria (met heel veel knoppen), een pimpernel (want die had het vorig jaar al begeven). Rabarber om te poten, korenbloemen om te zaaien. Oja, en 2x vergeetmijnietjes & kattenkruid. Die horen er ook bij.

27-3-2011
Nog een hele dag klussen in 020 en ook het postzegeltuintje hoort daarbij. Hebben we toch die hele grote hortensia (op aanraden van Petra en Leon) meegenomen en hier in de grond gezet! *blijblij*

April

14-4-2011
De opgemeten en stokjes uitgezet daar waar m’n ‘vierkante meterbakken’ moeten komen. De afmetingen worden evenwel iets anders; 1.20m x 1m en de afstand tussen de bakken in 0.40m (ipv de geadviseerde 0.30m). Ik moet er tussenin kunnen zitten op een krukje, vandaar.

16-4-2011
Op de fiets naar het Tuinevenement in de Stadskweektuinen πŸ™‚ Ooit zijn we er een keer eerder geweest, maar dat is lang geleden. Veel planten worden er aangeboden, soms een beetje te duur. Andere wel heel bijzonder. Wat namen wij mee?
Kweepeer (& recepten
Mierikswortel
Valeriaan
Asperge

Bij alle leuke plantjes bedacht ik dat eerst toch die bakken er moeten zijn, anders kunnen we de planten eerst in de grond zetten, en dan weer uitgraven, en daarna weer in de grond. De kweekpeer kan in de pot op het terras blijven, of later in de volle grond. Makkelijk toch?

Die laatste drie werden verkocht door een alleraardigste vrouw uit Limburg, ze had echt heel mooie kruiden. Dus kon ik ze niet weerstaan. Helaas lag het visitekaartje in de auto en hadden ze (denk ik) niet een specifieke naam voor het bedrijfje. Jammer.

17-4-2011
Hoera, m’n rode spruitkool is uitgekomen en heeft 2 blaadjes! Ook de gezaaide snijbiet doet in ieder geval iets, en de doperwtjes naast de bamboestokken ook.

19-4-2011
Hoor je regelmatig in huis ‘het past niet’, hoor je regelmatig buiten ‘weer die rotstronk’ (sorry, het zijn er vier met wortels ondergronds).

23-4-2011
Vanochtend kochten we bij de Gamma een heleboel hout voor de bakken, en ook een parasol. Die helaas stuk uit de verpakking kwam, maar mijn Lief repareerde hem, en nu hebben we zo’n ding in de tuin staan. Schaduw is wel erg nodig met dit hete weer. Het was denk ik zo’n 26 graden in onze Paleistuin Zuid vandaag. Dat betekend gordijnen dicht, en na 5-en pas in de tuin zitten. Met Lief en de Pluis. En een glaasje. En toen heb ik de Apios Americana (er kwamen drie sprieten met expansiedrift naar boven) verplaatst. Ben benieuwd of ze dit ook overleven!

25-4-2011

27-4-2011
Winterpostelein!

Mei

1-5-2011
Dag van de Arbeid, dacht mijn Lief, en maakte bak 2 af!

5-5-2011
En ook bak 3 staat in de grond. Bak 4 staat al kant en klaar, maar het is veels te mooi/warm weer om te gaan scheppen. Dat bewaren we nog even voor later.

10-5-2011
Voor het eerst sinds weken worden we s’ochtends wakker, terwijl er geen zon schijnt, en mijn Lief vraagt ‘regent het nou?’

Maar vanmiddag werd het weer droog en was het in no-time 23 graden in de huiskamer. Ik nog even naar tuincentrum Primavera, bijna een uur rondgeneusd, en vervolgens met beleid plantjes gekocht. Wat ging er mee?
Witte munt / Mentha rotundifolia
Winter bonenkruid
Aardbei (doorndragend)
Zeeuws Knoopje

Hyssop / Hyssopus officinalis

Plant familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Plantenlaag: Kruidlaag
Plantenfuncties: kruiden, vers eetbaar, verwerkt eetbaar, vlinderplant, geneeskrachtig,
Bloeitijd: juli
Oogsttijd: april – september

Beschrijving:
Aromatisch vaste plant, 20-60 cm hoog, stengel houtig aan de voet.
Bladeren: smal, tegenoverstaand.
Bloemen: blauw of violet, 2-lippig, in slanke aren aan de top.
De blaadjes kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden in diverse gerechten, zoals verse vis, pasteitjes, zoete gerechten.
Als thee kalmeert het de zenuwen en zuivert het bloed.

En ik vond (met geluk) nog een winterharde jasmijn. Die bloeit geel in december t/m maart, en zou ik heel graag in de Paleistuin Noord zetten.

12-5-2011
Bezig met het maken van een (kleine) wormenbak!
wormenbak zelf maken

29-5-2011
Er lopen hier verschillende projecten, maar deze is nu in een verder gevorderd stadium!

Bak 4 stond allang klaar om geplaatst te worden.

Vanochtend pakte m’n lief al z’n moed bij elkaar en begon erop los te scheppen, knippen, hakken scheppen. Er kwam gelukkig geen bijl aan te pas…

Het was wel nodig om iets te doen, want de stobbe die in de grond zat waar bak 4 moest komen begon allang weer uit te lopen!

Eindelijk gelukt! Weg met dat ding (en wat lijkt ie klein.. voor zoveel werk..)

En toen kon Bak 4 geplaatst worden. Moet wel waterpas, gelijk met de andere 3.

4 zakken tuinaarde, 1 zak compost en nog een deel zand, eigenlijk zou er meer bij moeten. Binnenkort nog maar wat compost bijhalen..

Maar daarna kon ik m’n gang gaan.. plantjes erin en dit deel uitvoeren

Ergens las ik dat het handig is om er eerst natte kranten onder te leggen (ipv worteldoek), en daarna de boomschors. Het waaide alleen zo hard, dat ik het een volgende keer afmaak.

Juni

5-6-2011
Prachtig warm weer, benauwd, ook met de noord-oostenwind erbij. Ik heb overigens nog nooit zoveel ‘plaag’ beestjes in een tuin gehad. Nu vond ik op de winterpostelein Teeken! Aaaaqghhhhhh.. Mieren hebben we in overvloed, groene en zwarte bladluizen dan natuurlijk ook, de afgelopen weken geteisterd door rozenkevers..

6-6-2011
Een doosje kleine mestpiertjes in bak 2 losgelaten; die mogen de grond iets minder compact maken.

16-6-2011
Sinds een eeuwigheid heeft het vandaag eens veel geregend! Op zoek naar wat is Mulch en waar kun je dat kopen (wahaaaa :)) kwam ik de volgende link tegen met een hele duidelijke beschrijving over het wat en hoe:
natuurlijktuinieren.blogspot.com

17-6-2011
En ik me maar afvragen waar al die gaten in m’n planten toch vandaan komen (want zoveel slakken heb ik hier nu ook weer niet).. kom ik een groen sprinkhaantje van iets kleiner dan een centimeter tegen in bak 2, tussen de bladpeterselie en de Oost-Indische kers. Die hebben we heel hoogst waarschijnlijk meegenomen uit 020 πŸ™‚
Hier wordt ie beschreven:
Groen Ukkie

18-6-2011
Vandaar regende het bijna de hele dag en heb ik van worteldoek een aardappelzak gemaakt. Eentje om aardappel in te telen. Beetje laat, maar ik ga het toch proberen, heb dat eerder gedaan, en tot m’n verbazing werkte het toen wel πŸ™‚ Nog een paar nieuwe links. De 1e op zoek naar informatie over tuinbonen (aangezien m’n zus geen tijd heeft om er iets zinnigs over te zeggen) en de andere via Alys Fowler’s tweet..

20-6-2011
Alles groeit letterlijk als kool! Hier de Oostindische kers in bak 3. Oh.. wat zullen we een kappertjes kunnen maken als daar allemaal bloemen aankomen πŸ™‚

Juli

1-7-2011:

8-7-2011
Omdat ‘mijntuin.org’ niet helemaal voldoet aan m’n wensen, ben ik op zoek gegaan, en vond een andere site; het moestuinforum. Is het ook niet helemaal, maar ’t komt meer in de richting van het soort tuin-contact dat ik zoek. En ondertussen is m’n Lief bezig met het verzamelen van afleveringen van the edible garden πŸ™‚

18-7-2011
Vergeet ik steeds de plantenlijst aan te vullen πŸ™‚ Ik heb 4 soorten tijm in de tuin staan. Onder het boogje een hele lage, kleine witte kruiptijm, en in bak 3 de paarsbloeiende tijm (die bloeit nu uitbundig), de thymus praecox ‘Coccineus’ die blijft klein en bloeit met donkerpaarse bloemetjes (nu nog een beetje), en de Thumus Faustini, die heel Frans aandoet, houtig, en heeft in mei gebloeid toen het heel warm was.
Overigens, vandaag is het nieuwe rozenboogje bezorgd, geheel volgens afspraak. Alleen is het weer er echt niet naar; al een aantal dagen regen (afgezien van afgelopen vrijdag, toen kon ik ‘smiddags nog in de tuin zitten).

En voor de 2e keer in 5 dagen is het boogje omgewaaid. Gelukkig kan ik een nieuwe opbouwen!

22-7-2011
Er gaat heel veel goed in onze Paleistuin-Zuid πŸ™‚ Bloemkolen 2x, kwamen ineens tevoorschijn! Broccoli 2x, worteltjes doen het ook, evenals de artisjok, die begint te groeien. Uitgebloeide en geoogste tuinbonenstengels kun je inderdaad tot de bodem afsnijden, nieuwe compost geven en soms komt er een nieuwe stengel te voorschijn. Of die echter nu nog bloem en tuinboon geeft, weet ik nog niet. De erwtjes gaan langzaam door, en beter naarmate ze meer water krijgen.
De stobbe onder de kwee, er komen steeds paddestoelen tevoorschijn. Zou er een heuse elvenbank gaan groeien?
Oost-Indische kers groeit de pan uit, de rozen doen het ‘goed’, aardappeltjes moet ik regelmatig aarde bijgeven, de vlinderstruik heb ik uitgegraven en rechtop gezet, en een nieuw boogje geeft meer steun aan de bruidssluier met expansiedrift en de Apios Americana die vol knop zit πŸ™‚

29-7-2011
Vandaag is het ‘Klikodag’ hier. De vorige keer was dat me ontgaan, waardoor die bak nu al 4 weken vol staat. Ik hoop dat ze alle beestjes die erin zitten ook meenemen (slakken enzo) πŸ™‚

Via het tijdschrift Tuin & Co van deze maand weer een leuke link gevonden, waarop overigens niet heel veel geschreven wordt..

de Tuin van Trix

Augustus

7-8-2011:
Yeeeh! Ik kocht er 2 hele kleine plantjes en dit werd het:

26-8-2011:
De Apios heeft het voor ’t eerst zo goed gedaan, je kan merken dat ze ’t op ’t Noorden veel slechter had dan op ’t Zuiden. Maar.. ze is nu ook bijna 7 jaar oud, en ’t theelepelvrouwtje zei dat ze ’t dan pas echt goed gaan doen. Ze had helemaal gelijk!

De oik heb ik veel te veel gezaaid, in twee bakken. Ik dacht dat ’t kleine hangplantjes waren. Dus maakte ik twee rekken van bamboestokken, die best handig zijn. En ’t geeft wat privacy als je erachter zit. Zo in de hoogte kun je prima kappertjes plukken, bloemen in een vaasje, bloemen in de azijn, de jongste blaadjes voor in de sla, kortom: volgend jaar weer.

Aardperen, spruitjes, zwarte bes, korenbloem, aardbeien, je ziet er van alles

Doen:

September

3-9-2011
De oogst van vandaag:

10-9-2011
Patio-Noord is niet helemaal kaal, mocht je dat denken πŸ™‚

12-9-2011
Het waait vandaag weer hard, en elke keer ben ik bang dat m’n aardperen omvallen.
De frambozen komen er aan; blijkbaar is het een herfstframboos! Hopelijk kan die ook met een beetje minder zon πŸ™‚
En ik kan nog steeds handjes sperziebonen oogsten, zo eens in de 2 dagen.

Nieuwe tuinurls:
Groei.nl
Bezoekmijntuin.nl

Oktober 2011

24-10-2011
Elke keer loop ik achter met posten, en ik heb zulke mooie foto’s van wat er groeit in onze Paleistuin-Zuid! Langzamerhand wordt het koud, vooral s’nachts. Vandaag kon ik de laatste basilicum opruimen, en heb de restjes blad ingevroren. Komt vast van pas. De aardbeien worden niet meer rood en rijp, de herfstframbozen nog maar net. Maar ze waren er wel πŸ™‚
Lampionnetjes hebben het overleefd; ik heb er zo’n 12 van kunnen plukken. Volgens jaar staat de halve border vol. De hortensia verplaatst naar de plek waar ze moest komen. Een vlinderstruik stek geplant (door m’n moeder) en de lelies van Astrid en Sabine in de grond gezet. Ook herfstasters van mams gekregen en rogge gezaaid achterin de hoek. De Apios is nu helemaal weg, alleen nog dood hout in het boogje, maar de bruidssluier bloeit nog als een tierelier. Spruitjes komen eraan, knolselderij, aardperen en boerenkool. Stokslabonen zal wel snel ophouden, en de OIK bloeit ook nog, evenals de witte Rambler roos (ooit van buurman B. gekregen voor ons trouwen).

25-10-2011
Leuke tuinlinks:
tuinfun.nl
Guardian.co.uk
En ik heb nog wel iets te wensen:
Een tuin om te smullen – P bauwens

31-10-2011
Het was zulk lekker weer vandaag, dat ik in de tuin nog een beetje een stoel aan het schilderen ben geweest. De frambozen rijpen langzaam aan, maar ik denk dat ze ’t niet allemaal halen. Een hele dikke hommel vloog bozig rond toen hij geen bloemen kon vinden.. De stokslaboontjes zijn nu wel echt klaar; het blad wordt steeds bruiner en dor, de citroenverbena valt uit, en in de paarse salie zitten ik weet niet hoeveel minisprinkhaantjes! De tuin is zo uit balanz nu..

9-11-2011
Vandaag een klein stukje rondom de aardpeerstammen gegraven, en ik vond in ieder geval 1 aardpeertje van zo’n 2 a 3 centimeter πŸ™‚
De spruitjes doen het nog steeds, hoewel het blad steeds meer vergeelt, uitvalt en opgegeten wordt, de kooltjes groeien nog. Vanmiddag was het weer zulk mooi weer, dat ik m’n dikke, rode Rudolfses trui aantrok (jee, dat was in another lifetime!) en bolletjes heb gepoot. Ook in de grotere pot voor de chocoladebloem, en vanmiddag haalde ik nog een plak groene mos, dat kon mooi als bescherming over de aarde heen. Nu nog een paar bolletjes op de Patio-Noord en dan zitten ze allemaal in de grond. Overigens heeft de winterjasmijn twee bloemetjes en als ik eraan denk, maak ik nog een foto πŸ™‚

30-11-2011
Vandaag was het ongeveer 9 graden, en met het zonnetje erop, besloot ik nog wat in de tuin te gaan rommelen. In bak 2 had ik gisteren de Oost-Indische kers weggehaald; die heeft steeds meer last van de nachtkou, en doet ’t niet meer. Vandaag een stukje herfstframboos gesnoeid, de Japanse wijnbraam ook, onkruid verwijderd en toen compost eroverheen. Afgedekt met gaas tegen de graafkatten en als ’t echt gaat vriezen leg ik er nog stro over. Die bak is bijna klaar.

De spruitjes zijn nog niet op, maar ze groeien ook niet meer, dus wat er niet groot genoeg was, heb ik er maar uitgehaald. Voor volgend jaar een weetje dat ze toch echt heel veel ruimte nodig hebben en groot worden πŸ™‚

En een klein beetje aan de bruidssluier op het boogje aan het snoeien geweest; in ’t voorjaar moeten we iets aan ’t boogje doen, en binnenkort wil ik er een ketting van cranberry’s en pinda’s ophangen. Vandaar.

6-12-2011

Sinds afgelopen maandag wordt het steeds gestaag kouden; veel Noord-Oostenwind en regen & hagelbuien. Tja, het moet nog steeds winter worden en het lijkt of dit de aanloop is. Langzaam verdwijnen een aantal planten, zie ik er een paar instorten (Valeriaan bijv.) en denk ik; we mogen nog een keer spruitjes eten, dan zijn ze op.Β  Aanloop naar de winter.

Afdrukken