- Dingen van de Dag - https://majoh.nl/weblog -

Paleistuin 2017

Dinsdag 8 augustus 2017
Het regent, het regent, pijpestelen en dat heeft het lang niet gedaan overdag. Angstvallig houdt ik m’n tomatenplanten al zo’n anderhalve week in de gaten, de boontjes beginnen eindelijk te groeien en daarmee helaas ook de slakken. Allemaal piepklein en eten zich hun buikje rond. Tomatenoogst is super, pompoentjes hangen er zo’n 5 aan het rek en 1 uchi kuri. De mais is zo goed als rijp, courgettes deden het niet heel geweldig, maar die gele ronde zijn bij mij wel echt favoriet! Heerlijk om te vullen met verschillende dinges. Volgend jaar wil ik die weer en dan nog extra zaaien eind juni, wat dit jaar niet gelukt is. Voorzaaien binnenshuis gaat beter, denk ik.

IMG_1745i

Dat laatste geldt ook voor zonnebloemen en morning glory; alles zowat opgegeten hier. Tuinboontjes in november scheelde niet veel met die van februari (de zwarte bonenluis was even snel), Nieuw Zeelandse spinazie, snijbiet, melde en.. muizenmeloentjes hadden zich allemaal uitgezaaid tot mijn verbazing. Ook de verbena, witte aalbes, dille en nog zo het een en ander deed het ineens. Best leuk, kon ik daarna weggeven.

dinsdag 25 april 2017
Vanochtend 3 soorten courgettes, 4 soorten pompoenen, muizenmeloen, 2 soorten goudsbloemen, 2 soorten zonnebloemen, artisjok, kardoen en groene asperges, 3 soorten mais voorgezaaid. Twee tomatenplantjes gered (hoop ik), en de potjes voor de cosmea staan klaar.
Pepers boven krijgen al bloemetjes en doen het goed. De tomaten hebben het zwaar; sommigen laten blaadjes vallen…

Maart 2017

Woensdag 22 maart 2017

Recept: Nematoden tegen slakken
Hier is het recept!

Neem een emmer met goed sluitend deksel en maakt wat kleine gaatjes in de emmer net onder de rand zodat het niet inregent bv.Groot genoeg dat de slakken lucht krijgen maar klein genoeg dat de slakken niet ontsnappen dus zeg ongeveer 2mm in doorsnee. Het makkelijkst gaat dat met een boortje.

Doe een centimeter of vier water in de emmer en gooi er dan wat bladeren in. Iets dat slakken graag lusten zoals reeds kapotgevroten sla , sla of ander afval.

En dan ga je slakken rapen, hoe meer hoe beter. In een flinke emmer kun je er makkelijk 150 of veel meer kwijt. Hoe meer hoe beter. Niet piepen, doe een ziekenhuishandschoentje aan en raap elke naaktslak (en voor mijn part ook huisjeslakken) en gooi ze in de emmer, levend en wel. Pas op dat ze er niet uit klimmen!

Zorg dat je bv een stevig koolblad hebt liggen waarop je de sla etc kunt leggen zodat de slakken niet onderwater hoeven te duiken om te eten, daar houden ze niet van.

Dan zet je de emmer met dicht deksel ergens uit de zon en dan elke dag even de hele emmer een flinke shake geven (ik deed een of 2 keer rechtop van beneden naar boven schudden) en even checken of ze nog eten hebben. De slakken moeten echt te eten hebben en niet op een hete plek staan omdat ze anders verhongeren of gekookt worden.

Na twee weken is opeens alles dood en dan zijn je nematoden klaar.

Hang een zeef boven een andere emmer en giet de bende er in. Doe wat water in je kweekemmer en schud om en giet weer over de slakkenzooi in de zeef. Herhaal dit een paar keer met ongeveer een emmer water en gooi dan de slakken ergens weg of gooi het op de composthoop.

In het water dat je nu in je emmer hebt zitten, zitten de nematoden. Je ziet ze niet maar ze zitten er echt in! Dat water doe je voor de helft in een gieter en vul je aan met water. Daarmee ga je tuin bevochtigen. Maar let op…

De nematoden alleen over de tuin sproeien als de zon onder is en liefst op reeds vochtige grond. Bijvoorbeeld voor of tijdens een regenbui na zonsondergang.

In de volle zon op droge aarde sterven de nematoden snel maar doe je het in de juiste omstandigheden dan gaan de nematoden lekker de grond in en zullen slakken aanvallen. Slakken zitten vaak in de grond als het heet is, of onder stenen en potten om koel en vochtig te blijven dus verdeel je nematoden goed, ook over het gras, onder de struiken en bij bv de slootkanten.

Na ongeveer een week ga je een verschil zien als je begint tijdens een plaag. Beter is het eerder te beginnen zodat je op een eventuele plaag voorbereidt bent.

Na twee weken ga je weer eens slakken rapen en begint het hele nematoden maken weer van voor af aan. Elke vier tot zes weken moet je weer sproeien.

Met dank aan Yoors

Maandag 20 maart 2017
Het stormt en regent en is koud brrrr. Vorige week kon ik nog flink veel compost verwerken in de tuin, onkruid verwijderen, planten vertroetelen en zelfs Pluisje mocht in het weekend en later in de week nog een middag naar buiten. Dat wil ze nu wel heel graag, maar gaat even niet gebeuren…

Binnenshuis raakt de vensterbank beneden steeds voller met kratjes met plantjes. Ik heb eerder nog niet zoveel pepers, paprika’s maar vooral tomaten gezaaid, hopelijk zijn er mensen in mijn omgeving die er een paar willen hebben. Gelukkig weet ik dat mijn tante Rietje & oom Piet daar voor in zijn 🙂

Dus vanmiddag nog maar wat plantjes verspeend; de Tasmanian Black pepper (2x), paprika’s en twee tomatillo’s. Beetje bij beetje beginnen de zaaibakjes weer leeg te worden en kan er een volgende ronde andere zaken gezaaid.

Vrijdag 17 maart 2017
Vanmiddag toch nog een zak compost in de voortuin weggewerkt (er was veel regen voorspeld) en daar gaas overheen gelegd tegen de schijtende katten uit de buurt. De muizen hebben zich al een tijdje niet laten zien en een hommel probeerde in het muizengat te komen. Maar vloog ook weer weg. Jammerrrrr…

Op de valreep ook nog Parijse- en paarse worteltjes gezaaid in bak 2 tussen de knoflook en de tulpen door; er zal vast wel iets van opkomen. O ja, en raapsteeltjes (zaadjes van Zaden en Zo) in bak 3.

Dinsdag 14 maart 2017
En een middagje in de Paleistuin-Noord opgeschoond en van compost voorzien. Er begint schot in te komen. Heb al lieveheersbeestjes, zichzelf ingegraven slakken, muis (ja ook achter!), bijen en hommeli (steen- en akker) gezien.

Maar vanmiddag vond ik ’t nog best wel koud, zo bewolkt en wind, brrrr

Maandag 13 maart 2017
Ooooh, er zat een winterkoninkje in de Paleistuin-Zuid!!

Zaterdag 11 maart 2017
Prachtige tor in de Paleistuin-Noord! Iemand enig idee wat dit er voor een is? Sluipwesp #potager #kitchengarden #moestuin

Vrijdag 10 maart 2017
Wat een heerlijke middag werken in de Paleistuin-Noord!

Donderdag 9 maart 2017
Hard gewerkt in de Paleistuin-Noord. Van de week kunnen de peulen/doperwtjes de grond in, bietjes zaaien, boerenkool etc. verplaatsen, en nog 15 zakken compost/aarde weg te werken. Looppaden schoonmaken en nieuw boomsierschors leggen. Houd me van de straat

Dinsdag 7 maart 2017
Drukke dag gehad vandaag; bijna alles wat op m’n lijstje stond gedaan, en nu een patio vol met compost en tuinaarde. Ook gelukt!

Donderdag 2 maart 2017
Heb ik toch het idee dat ik alles met beleid doe 🙂

In de ochtend scheen de zon en kon ik eindelijk in de Paleistuin-Noord wat opruimen en tenminste 1 bak schoonmaken. Die andere (nr 8) staat vol met een soort zuring, maar zo vol, dat er in ieder geval niks anders kan groeien of graven. Graven grommmm, er is een kat in m’n tuin geweest, die precies bij het compostvat een enorme kleffe drol dropte. Smerig man! Betekend dat ik weer moet nadenken over hoe de bakken af te dekken en ervoor te zorgen dat er geen andere katten in m’n tuin komen.

Gisteren de eerste tomatenplantjes die 2 echte blaadjes (hoewel miniscuul) hadden verspeend in bakjes en die staan nu alweer lekker te broeden in een kratje in de vensterbank. Fijn dat we extra kratjes kochten onlangs; de oude beginnen uit te drogen en te breken. Ach, ze zijn wel bijna 12 jaar oud dus dat valt nog mee.
Peultjes gezaaid, die je als peultjes kunt eten, maar ook als doperwten. Lekker makkelijk als je te laat met plukken bent 😉

20170301_IMG_0133i

Vandaag via zaaikalender.com bericht in m’n mailbox dat ik de volgende zaken kon voorzaaien binnen:
o.a. Kool- & Slasoorten. Dus zaaide ik spruitjes, twee verschillende soorten (paarse en roodnerf), Cavalo Nero (gister een heerlijk recept gevonden, Broccoletta, Spitskool express, Basilicum gemengd, die laatste drie uit het verrassingspakketje van zaden-enzo.nl . Dat is trouwens een bijzonder leuke aankoop geweest; 25 verschillende soorten zaden voor 5,- Je moet het maar tegenkomen.

Bietjes, spinazie, snijbiet en warmoes moeten nog, maar dat komt volgende week als ik weer iets buiten kan doen. Dan gaan ze direct in de volle grond.

En ik zag vandaag de eerste echte bij, die kwam op de blauwe druifjes af!

Februari 2017

Maandag 27-2-2017
Het stortregent, dus ik kan niets doen in de Paleistuinen…
Vorige week kon ik de stormschade van ons boogje in de Paleistuin-Zuid opruimen; het boogje staat vrij en los nu, en moet opnieuw worden verankert.
Toen de zon doorkwam, bleek het lekker weer en zette ik de 1e ontkiemde tuinboontjes in de grond. Wat me er aan doet denken dat ik een recept; anti-luis bij boontjes..

Anti-luis spray
1 bol knoflook
koken in water
biologische afwasmiddel daarbij (Ecover)
in een plantenspuit en sproeien maar…

Dinsdag 21-2-2017
moestuinbak en aardperen

Zaterdag 18-2-2017
En toen vanmiddag de zon doorkwam (vanochtend begonnen we met mist en grauw), besloot ik om 15.00 uur toch nog even iets in een van de Paleistuinen te gaan doen.

Wat wist ik nog niet precies, maar toen ik de achterdeur opendeed, begonnen met snoeien van de passieflora. Dat is me toch een woekeraar! En helaas valt hij in de winter behoorlijk uit, had nu ook spikkels op het blad en denk ik dat ik ‘m behoorlijk moet gaan wegsnoeien om weer een mooie plant over de pergola te krijgen. Er hangen nog veel oude vruchten in, helaas niet te eten deze. Ooit wil ik een eetbare! Maar deze twee planten doen het zo geweldig goed; het zit er voorlopig niet in dat ze het loodje leggen. Dus ben ik er maar blij mee, prachtige bloemen in de zomer en fijn voor de hommelie en bijen.

Nog meer snoeien, opruimen, oude uitgedroogde melde-takken, en er valt nog veel meer te doen. Een kleine 2 uur bezig geweest, halverwege de week verder als het weer meezit. Er komen al allemaal bollen op; hyacinthen, tulpen, krokussen, de sneeuwklokjes achter bloeien al, maar die zie je haast niet. Volgend jaar wil ik meer sneeuwklokjes, heb ik besloten. En nog meer witte thalia narcissen!

Binnenshuis komen de gezaaide tomaten op (11-2-2017), het wachten is nog op de pepers, paprika’s en tomatillo’s maar dat zal vast niet lang meer duren 🙂

En vanavond eten we veldsla uit eigen Paleistuin-Noord!

Dinsdag 14-2-2017
Begonnen met zaaien, want ik begreep van Eddy C. dat de tomatillo’s en ananaskersen ook al gezaaid konden worden. Zo gezegd zo gedaan. Ook nog zo’n zelfde bakje rode en zwarte tuinboontjes gezaaid (want van de vroege komt niet alles op, of wordt toch aangevroten door iets).
IMG_9965i

Vanmiddag in de Paleistuin-Zuid de vlinderstruik, herfstframbozen, clematis en zwarte bes gesnoeid; het was er het weer voor. Gaat me altijd zo aan m’n hart om ze zover weg te knippen (en even stuk minder privacy), maar het is waar wat ze zeggen; ‘Snoeien doet groeien’!

Schermafbeelding 2017-02-16 om 20.17.45

Meer foto’s op Flickr in het Album Paleistuin-Zuid 2017

Zaterdag 11-2-2017
IMG_9960i
IMG_9959i

Januari 2017

Binnen
Zaden, moes- en bloemen
Zaaibakjes
Zaai- en stekgrond
Potaarde
Potjes
15 liter kratjes
Labels-stickers

Buiten
Compost
Tuinaarde

Bewaren