Recept: Citroenmelisse-siroop

Al enkele jaren heb ik een citroenmelisse in de Paleistuin-Zuid staan. Mooi groen blad, groeit als een tierelier en ik doe er niets mee. Beetje jammer, na de bloei ziet ’t er niet meer uit. Toen kwam ik dit recept tegen en aangezien mijn Lief limonadesiroop drinkt en ik deze al een jaar of wat zelf maak, leek me dit wel eens een leuke variatie.

Ingrediënten

  • 50 gram citroenmelisse (eh, ik had 150 geplukt en in de weckpot gedaan na het wassen…)
  • 1 liter water
  • 1 kilo suiker
  • 25 gram citroenzuur (kan je kopen bij de toko) of het sap van 2 of 3 limoenen/citroenen

150 gram citroenmelisse had ik geplukt in m’n enthousiasme, waste het spul en gebruikte alleen de blaadjes. Blaadjes in een grote pot of pan, een liter kokend water erbij en dat een nacht laten trekken. De volgende dag het spul goed laten uitlekken in een zeef met evt. doek er in. Ondertussen de limoenen/citroenen persen. Het sap ook door de zeef laten gaan.

Dan breng je het sap aan de kook en voeg een kilo suiker toe. Goed roeren en het citroensap toevoegen. Dit even zo laten doorkoken. Dan met een trechter in een uitgekookte, schone fles schenken (ik zet deze op een kurken onderzetter, zodat er geen warmteverschillen ontstaan tussen fles en bodem), direct de fles afsluiten en rustig laten afkoelen. Vergeet niet er op te zetten wat in de fles zit met de datum; dan weet je ook tot wanneer dit ongeveer houdbaar is.

Het leverde mij anderhalve beugelfles (van Ikea) op. Ben benieuwd hoe het smaakt 😀

Oorspronkelijk recept: http://uitmijnkeukentje.blogspot.nl/2013/08/citroenmelisse-siroop.html

Afdrukken