Wecken!

Voor alles een 1e keer! Na een tijd van mentale voorbereiding en een aantal dagen van spullen verzamelen & de juiste info verzamelen (weckenonline.eu), deed ik wat ik me reeds lang had voorgenomen.

Dinsdag haalde ik twee zakjes cranberry’s op de Ten Katemarkt bij Lex Groente. Fijne prijs, fijne mensen. Aangezien ’t spul snel verwerkt moest, maakte ik woensdag cranberry compote.

IMG_6316i

Maar er ging iets mis met de mooie weckpotjes. Ik zette ze op de kop om af te koelen; liep de compote er gewoon uit! Dus deed ik ’t spul tijdelijk in de lege groentepotjes die ik vaak van Linda krijg.

IMG_6343i

En kuiste vanmiddag de mooie weckpotjes en haalde ik de weckketel (een paar jaar geleden van Arwen gekregen) uit de schuur, met de onlangs nieuw gekregen thermometer.

IMG_6342i

De gevulde mooie weckpotjes met klemmetjes erop zette ik in de weckketel op een theedoek (je weet maar nooit of dat metalen rooster nou zo handig is),

IMG_6344i

deed er heet water van dezelfde temperatuur als de gevulde potjes bij (3/4 hoog).

IMG_6345i

De hoogste gaspit stond voluit, en het duurde vervolgens ongeveer een kwartier eer dat de thermometer ineens een sprongetje maakt naar over de 100 graden!

IMG_6351i

Het water moest constant op 90 graden blijven, een half uur lang. Dat is best wel lastig. Toen het water eenmaal kookte, zette ik de ketel op een kleiner pitje, waarna het me lukte om de temperatuur op ongeveer 92 graden door te laten gaan. Liever erboven dan eronder. Geen idee of die gedachte handig is geweest of niet 😉

IMG_6357i

Superhandig wel die glastang om ze er uit te halen zonder je handen te branden. Nu staan de potjes af te koelen. Als ’t gelukt is kan ik de klemmetjes er af halen, zonder dat de deksels los zitten. Dan zijn de potjes ook stapelbaar. En anders? Ga terug naar Start! Ik ben heel benieuwd 😀

Update 20 december 2015
Viel dat een beetje tegen; van de 6 potjes zijn er twee gelukt!

Afdrukken