Recept: Ouderwetse zuurkool met Beenham

Ingrediënten

1 beenham (ongeveer 500 gram)
500 gram zuurkool
8 aardappelen
0,5 ui, in blokjes gesneden
1 appel met schil, in blokjes
1 laurierblaadje
5 jeneverbessen
1 eetlepel honing
1 eetlepel boter
1 deciliter witte wijn
zout
peper
1 eetlepel grove mosterd
2 eetlepel honing

Bereiden

Doe de zuurkool, ui, appel, jeneverbessen, laurierblaadje, honing, boter (of olijfolie), witte wijn, zout en peper samen in een pan. Zet dit circa 45 minuten zachtjes op het vuur. Maak vervolgens inkepingen aan de bovenkant van het beenhammetje. Bestrooi het met wat zout en peper en zet het een half uur op 140 graden C in de oven. Meng de mosterd en de honing goed door elkaar. Haal de beenham uit de oven en smeer deze in met het mengsel. Zet de oven op 180 graden C en zet de beenham 10 minuten in de oven om deze mooi bruin te laten worden. Kook intussen de aardappelen tot ze gaar zijn. Haal de beenham uit de oven en bewaar het vocht voor de saus. Voeg hier ook een beetje zuurkoolvocht aan toe. Snijd tenslotte de beenham in plakken en serveer dit met de zuurkool en de aardappelen. Schenk als laatste de saus er overheen.

Is een beetje een puzzeltje om alles tegelijk gaar te krijgen. Beenhammetje mag 10 minuten in de heteluchtoven op 180 gr, ik had er eentje van 700 gram. Mijn Lief heeft gelukkig voor me uitgerekend wanneer alles opgezet moest of afgezet moest. En het was me toch lekker!! De combinatie is zeer gelukkig, maar zuurkool op deze manier vind ik wel superlekker.

IMG_6163i

Afdrukken