Recept: Focaccia

Recept aangepast op 19-8-2016

De laatste tijd kocht ik op de markt een paar keer focaccia voor bij de soep op vrijdagavond. Maar eigenlijk vind ik die net wel/niet afgebakken broden een beetje klef en net niet smakelijk genoeg. Dus had ik in m’n hoofd zelf eens focaccia te maken; kijken hoe ingewikkeld dat is.
De recepten die ik tegenkwam hadden allemaal net even andere hoeveelheden. Dus heb ik er maar wat van gemaakt.
En de uitkomst was goed! Een smakelijk rond brood (we hebben maar een klein hetelucht-oventje).
20150918IMG_5759i

Ingrediënten voor 1 brood

Deeg
300 gr bloem
2 tl gist uit een pakje
1 tl suiker
3 gr zout
1 fijngestampte vitamine C pil
200 tot 220 ml lauw water
2 el olijfolie

Optioneel
Grof zeezout
gedroogde tijm
4 fijngesneden bosuitjes
2 eetlepels fijnegesneden zwarte olijven zonder pit

In de broodbakmachine
Water, zout, olijfolie dan de bloem & vitamine C. Maak het gist aan met de tl suiker en een beetje water. Als het opgelost is en een beetje bruist/borrelt het gistmengseltje als laatste erbij. Zet de broodbakmachine op ‘deeg’. Als de machine klaar is (na ongeveer 1.30 uur), haal je het deeg er uit (vergeet de haak niet te verwijderen).
Handig is om je handen en de bodem waarop je de vulling door het deeg gaat kneden even in te vetten met wat olijfolie. Het plakt anders allemaal overal aan.

Rijzen
Op een platte bakplaat belegd met bakpapier of bakfolie duw je het deeg uit. Leg een plastic zeiltje o.i.d. over het deeg (vanwege de olie zal ’t nauwelijks kleven), een theedoek en laat het dan op een warme plek nog een half uur rijzen. Liever langer, alles bij elkaar kan het zo’n twee uur rijzen. In de zomer zet ik de bakplaat op tafel in de huiskamer; het is er dan zo’n 22 graden. In de winter heb ik de bakplaat met deeg in de oven gezet, die had ik een klein beetje voorverwarmd. Als het deeg gerezen is, kun je er met de achterkant van een pollepel die even geolied is, gaatjes in drukken en nog wat kruiden & grof zeezout opleggen.

In de oven
Daarna gaat de bakplaat in een voorverwarmde oven zo’n 40 minuten op 200 graden.

Afdrukken