Recept: Karnemelkse Pannenkoeken

Al een week had ik zin om pannenkoeken te bakken. Maar het is nogal veel werk, en Lief vindt alleen pannenkoeken geen complete maaltijd. Daarom heeft hij er groentesoep met ballen bij maakt. Maar oh, het was zo benauwd warm; had ik dat geweten… veel te warm om te bakken en te eten. Maar wel erg lekker!

Benodigdheden voor het beslag
Ongeveer 14 pannenkoeken

  • 500 gram bloem
  • 3 eieren
  • 1 lt karnemelk
  • ontbijtspek (optioneel)
  • snufje zout
  • een theelepel vanillesuiker (optioneel)
  • zonnebloemolie
  • keukenstroop
  • basterdsuiker
  • jam

De hoeveelheid beslag kun je variëren, als de verhouding maar 1:2; bloem:melk blijft. Overigens kun je de karnemelk prima vervangen door melk, of zelfs bier. Dat geeft allemaal een andere smaak.

Doe de bloem met een snufje zout in een kom. Maak in het midden een kuiltje en breek de eieren boven het kuiltje. Met een mixer langzaam mixen en af en toe een scheutje melk erbij. Net zolang tot alle bloem is opgenomen (zonder klontjes!), en mix daarna op volle snelheid de rest van de melk erbij.

Neem een koekenpan met een goede antiaanbaklaag. Giet daarin een theelepeltje zonnebloemolie. Of helemaal niet, dat kan ook. Laat de pan redelijk heet worden, en schep dan met een grote soeplepel beslag erin. Je kunt het horen sissen. Ondertussen draai je de pan, zodat het beslag uitloopt en een mooie ronde koek vormt. Als de onderkant bruin genoeg is (niet zwart!), draai je hem om. Dat kan door ‘m in de lucht te kiepen en opvangen, of met een spatel.

Mocht je ze met spek willen; leg dan 2 plakjes spek op het beslag in de pan, terwijl dit nog aan het uitlopen is. Na het omdraaien zal de spek ook gebakken worden; maar dat gaat vrij snel, dus in de gaten houden.

Eet smakelijk 🙂

Afdrukken