Ras El Hanout
is een typisch Noord-Afrikaans kruidenmengsel en het betekent letterlijk “het beste van de winkel”.
Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediƫnten maar soms worden er wel 50 in verwerkt. Welke kruiden en in welke hoeveelheid worden gebruikt is onder de kruidenwinkels een zorgvuldig bewaard geheim. Het mengen wordt als een kunst beschouwd.
Ras El Hanout is lekker bij gevogelte, (lams)vlees, kip, wild, rijst, couscous, stoofgerechten in de Tajine, groenteschotels en gegrilde producten.
[Bron: Smulweb]
Maar je kunt het ook zelf maken.
Het simpelste recept:
- 1 theelepel gemalen komijn,
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 1 theelepel kaneel
- 1 snuf zout
Of een uitgebreid recept:
1.25 theelepel zwarte peper korrels
– 1 theelepel gemberpoeder
– 1 theelepel komijnzaad
– 1 theelepel korianderzaad
– 1 theelepel gemalen kaneel
– 0.25 theelepel geraspte nootmuskaat
– 0.25 theelepel kardemomzaad
– 0.25 theelepel paprikapoeder
– 0.25 theelepel gemalen kurkuma
– 0.25 theelepel zout
– 0.25 theelepel gemalen piment
– 4 kruidnagels
Stamp alles fijn in een vijzel & meng goed door elkaar.