Recept: Koekjes met jam

Ingrediënten

  • 350 gr zachte boter
  • 150 gr poedersuiker
  • 2 el vanillesuiker
  • 3 eidooiers (het eiwit gebruikte ik om schuimpjes te maken!)
  • 400 gr bloem
  • 1 snufje zout
  • bloem voor ’t bestuiven
  • circa 300 gr jam (dat kan allerlei soorten jam zijn; ik gebruikte kweeperengelei)

Cookies!

Bereiding
Roer de boter schuimig met de poeder- en vanillesuiker. Voeg geleidelijk de eidooiers toe en roer ze door hetboter-suikermengsel. Voeg de bloem met het zout in porties toe en roer tot er een zacht deeg ontstaat. Dek de kom af en laat het deeg circa 30 minuten in de koelkast rusten.
Ja, en daar lukte het bij mij al niet meer…. zulke zere handen… ik maakte het deeg op zaterdagmiddag, was van plan het zondag tot koekjes te bakken, dat kwam er niet van, zodat ik pas maandag halverwege begon. Maar eigenlijk maakte dat niet veel uit, en was ik veel relaxter koekjes aan het bakken 🙂 )

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kijk, daar gaan we; ik heb een combimagnetron… rond bakplaatje, is niet genoeg. dus knipte ik twee bakpapierbekledingen uit, en ging er van uit dat ik tenminste 2 x moest bakken. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van circa 4 mm. Steek koekjes uit het deeg en leg die op de bakplaat. Maak in de helft van de koekjes een gat in het midden, of steek dat uit met een kleiner vormpje.

Bak alle koekjes circa 12 minuten in de oven tot ze goudgeel zijn (dat duurde bij mij 18 a 20 minuten) en haal ze er dan uit. Bestrijk de nog warme koekjes zonder gat met een theelepeltje jam, en zet er een koekje met een gat op. Leg de koekjes op een rooster, of bord en laat ze afkoelen. Doe dit tot het deeg op is. Daar was ik de hele middag mee zoet 🙂 Zoet! Ja, dat is het juiste woord. En vet ook! Het zijn verschrikkelijk, veels te lekkere koekjes geworden en in gezondheids-opzicht moet dat toch anders kunnen, maar ach, voor die ene keer in ’t jaar? Yummie…

[Bron: Landidee kerstspecial 2014]

Afdrukken