Recept: Homemade ‘wijn’

Maar het smaakt naar Mede!

Vorig jaar oktober maakte mijn Lief appelcider, stond er een vat zuurkool te fermenteren in de bijkeuken en in diezelfde tijd, of even daarvoor had ik een kistje mandarijnen in de aanbieding gekocht, die niet lekker smaakten. Maar… zonde om weg te gooien. En toen kwam ik in het boekje inmaken en bottelen een recept tegen voor het maken van wijn. Homemade, zonder ‘kickstarters’. Er lag ook nog een bosje druiven (vermoedelijk kreeg ik die van m’n ouders uit de tuin), maar helaas heb ik niet zo goed opgeschreven wat ik deed… 🙁

In elk geval begon het zo:

23 oktober 2013
IMG_1380i

Een dag later (geen idee hoe lang dit al stond te trekken met broodgist) zeven

24 oktober 2013
IMG_2282a

En vervolgens stond er een ‘wijn-in-de-maak-blurpfles’

4 november 2013
IMG_2330a

Tot op vandaag stond die fles in de bijkeuken, eerst nog een hele tijd troebel en pruttelen, maar voor de zomer was ’t toch wel echt uitgeprutteld. En doorzichtig. En was ik enigszins huiverig voor het geval. Dacht dat ’t op z’n best een afschuwelijk soort azijn geworden zou zijn.
Vanochtend maakte ik de twee beugelflesjes schoon, dacht dat dat wel genoeg zou zijn. En nog steeds zonder te proeven gieten we ’t spul in de flesjes. Toch even ruiken. En toch proeven. Ja natuurlijk moet je proeven, waarom doe je anders zoiets?

Wat schetst mijn verbazing? Dit is lekker!! Het smaakt naar fruit, het is heel zoet, het smaakt naar likeur of honing of mede met een beetje gist/zurig smaakje maar heel weinig. Oh, wat baal ik dat ik niet goed opgeschreven heb wat ik deed, vorig jaar! Ach, volgende keer beter 😉

Afdrukken