Recept: Rode uien confituur

Ingrediënten
500 gram rode uien
1 eetlepel traditionele olijfolie
100 gram bruine suiker
1 deciliter rode wijn
1 eetlepel balsamico azijn
paar druppels worcestersaus
peper
snufje zout

Optioneel: tijm, kruidnagels, steranijs, kaneelpoeder

Voorbereiding
Pel de uien en snijd ze in dunne halve ringen.

Bereiding
Verhit de olie. Fruit de uien op heel laag vuur totdat ze mooi zacht & glazig zijn. Doe de suiker erbij, laat die ook smelten en verhit op niet te hoog vuur totdat de suiker begint te verkleuren. Doe wijn en azijn erbij. Roer met een houten lepel zodat de uiringen goed met de suiker worden vermengd, maar houd het vuur laag. Doe er nu de kruiden bij als je die gebruikt. Laat zonder deksel een half uur sudderen, roer af en toe. Als het vocht verdampt is, kun je de potjes vullen.

Doe de uienjam in gesteriliseerde jampotten als hij nog kokendheet is, vul helemaal tot de rand, en sluit af. Zet de pot omgekeerd op een doek en laat afkoelen. De pot zal vanzelf luchtdicht worden afgesloten, en er ontstaat een vacuüm laagje omdat de uienjam tijdens het afkoelen inklinkt.

Serveren
Uienjam is lekker bij patés en warm of koud wild en varkensvlees. Bij kaas, of gewoon op de boterham.

Update 10-5-2014
Om geen gezondheidsrisico’s te nemen, zou je de potten confiture nog moeten wecken in een pan heet water op een temperatuur boven de 80 graden, ongeveer 10 minuten. Na opening bewaren in de koelkast en spoedig opmaken.

Afdrukken

2 reacties

  1. Hallo Henk,

    Dank voor je reactie & url, ik ben i.d.d. aan het zoeken naar informatie over de houdbaarheid van deze confiture. Na proeven kwam ik tot de conclusie dat ’t naar mijn smaak niet pittig genoeg is, er moet zo wie zo meer ‘zuur’ in. Het potje staat nog in de koelkast, maar de inhoud is niet meer te gebruiken. Dit recept zal nog vaker uitgeprobeerd/aangepast worden 🙂

    Groet
    Rietje

Reacties zijn gesloten.