Voorleesuurtje

Ik wil een huisdier – Emma Dodd

Kinderen willen vaak graag een huisdier, zo blijkt uit een heleboel kinderboeken. In dit geval niet het jongetje Tim (onlangs voorgelezen), maar Jonas. En Jonas heeft een mama die in tegenstelling tot Tim’s ouders, wel openstaat voor een huisdier, zolang ’t maar praktisch is.

Dus Jonas bedenkt allerlei huisdieren waarvan mama het toch niet zo handig vindt (‘een leeuw heeft heel veel eten nodig, een blikje kattenvoer is niet genoeg’) en een haai in bad is ze het echt niet mee eens.

Of Jonas niet een huisdier kan bedenken dat niet zo BIJZONDER is? Vraagt ze. (Niet zo bijzonder groot, harig, grote tanden en wild, bedoelt ze eigenlijk). Dus bedenkt Jonas dat hij wel een hond wil. Maar denken jullie nou echt dat Jonas een schattig, lief, klein hondje wil als huisdier? 😉

Een aantal kinderen van groep 2 waren aan het wennen in groep 3, dus m’n eerste 2 voorleesgroepjes waren kinderen uit groep 1. En dan merk je ineens wel heel duidelijk verschil tussen de kinderen die ouder zijn en veel beter begrijpen waar het verhaaltje over gaat. Ik hoef ze minder uit te leggen, ze verzonnen zelf een heleboel erbij en dan was dit nog een boekje waarvan de clou niet écht heel duidelijk is wanneer je alleen de tekst uit het boekje voorleest. Grappig om dat zo te merken 🙂

Afdrukken