Imbolc

Naam: Imbolc – Maria Lichtmis (Candlemas) – Brigidsdag
Soort:  Landbouwfeest – -Zaaifeest – Vruchtbaarheidsfeest,  kruiskwartdag
Vaste datum:   2 februari
Wisselende datum:  15 graden waterman
Sleutelwoord:   In de buik, Geboorte, Reinigen, VoorjaarsschoonmaakDe naam Imbolc betekent in het Iers “in de buik” (im bolg) en refereert naar de drachtigheid van de ooien. Een andere naam is Oimelc en betekent ooimelk.
Ook draagt de dag de naam van Brigit of Brigid, die verwijst  naar de Keltische godin aan wie ‘Brigidsday’ is toegewijd. Zij is de godin van de vruchtbaarheid, genezing, vuur, handwerkers, dichters, vroedvrouwen en de haard. Imbolc is een oud feest van de haard en het huis. Het is de tijd van de grote voorjaar schoonmaak, die we in de natuur terug zien in de vorm van de voorjaar stormen, waarbij Moeder Aarde eens een flinke bezem erdoor lijkt te willen halen.Het is van oorsprong een vuurfeest, maar met de nadruk op het licht. Op het jaarwiel is Imbolc het eerste ‘landbouwfeest’, deze wordt op het wiel geplaatst precies tussen Yule en Ostara in. Samen met de andere landbouwfeesten wordt Imbolc een kruiskwartdag genoemd, omdat zij op het jaarwiel gezamenlijk hun markeerpunt hebben op de kwarten  en samen een kruis vormen.  Traditioneel eet men tijdens het Imbolcfeest pannenkoeken. Zij staan met hun ronde goudgele vorm symbool voor de zon die steeds krachtiger wordt.

Ik heb vanavond gestofzuigd. Maar echt feestelijk voelde dat niet. Wanneer wordt het weer warm? Ik kan niet wachten tot de plantjes weer uit de grond komen, het weer warmer wordt, om te prutten in de tuin, om de ramen buiten eens flink te lappen, Pluisje aan een touwtje buiten vliegen vangen, picknicken in het park… Ik houd gewoon niet van februari…

Afdrukken

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.