Recept: Moskovische Tulband

Moskovische tulband komt oorspronkelijk uit Rusland, en wordt (ongevuld) gegeven met Nieuwsjaarsdag. Officieel hoor je er nog een klein tulbandvormpje bovenop te zetten, maar dat deed ik niet (m’n combi-oven is daar te klein voor).

Dit is weer eens een andere manier van tulband maken! In principe maak je drie mixen, die je vervolgens snel door elkaar schept en dan de oven in schuift tot dat de tulband gaar is. Zo had ik ze nog niet gemaakt. Maar lekker!

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 80 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker (ongeveer 30 gram)
  • zout
  • 80 gram bloem
  • 20 gram maizena, gezeefd
  • 80 gram harde boter
  • poedersuiker
  • eventueel kunnen er 100 gram gewelde rozijnen in verwerkt.

Bereiden

Kwast de tulbandvorm dun in met boter. Wel alle plekken raken! Bestuif de vorm daarna met poedersuiker, werk vergeten plekjes voorzichtig bij met boter en poedersuiker en klop daarna de vorm even af.

Verwarm de oven voor op 200 graden, de taart wordt gebakken op 175 of 180 graden, zo’n 40 minuten.

Splits het eiwit van de eidooiers. Mix de eidooiers in een kom met suiker, vanillesuiker en een snufje zout, tot het een schuimige, lichtkleurige massa heeft gekregen.

In een andere kom of diep bord mix je de bloem, maizena door elkaar. Snijdt er met twee messen de harde, koude boter in blokjes doorheen, formaat doperwt mag het uiteindelijk krijgen.

Mix in een beslagkom het eiwit (let op; de gardes moeten superbrandschoon zijn!), tot je de beslagkom op z’n kop kunt houden zonder dat het eiwitschuim er uit valt.

Voeg daarna in de beslagkom met eiwitschuim, het eigeel toe, en het bloem-maizenamengsel. Voorzichtig spatelen, met zo min mogelijk slagen. Als alles goed gemengd is, zie je geen eiwitvlokken meer, en ook geen meel. Mocht je er vulling doorheen willen, dan nu is het moment.

Vul de tulbandvorm, en zet deze voorzichtig in de oven, bakken tot hij gaar is. Nadat de tulband gebakken is, kun je deze even uit de vorm schudden, bespatelen met een beetje boter en terug in de tulbandvorm, bord erop om af te koelen. Voor gebruik bestrooien met poedersuiker.

Note:
al die boter en suiker vind ik zelf een beetje te veel van het goede/slechte. Dus die laatste twee handelingen heb ik niet meegenomen in m’n baksel. De rozijnen moeten overigens geweld omdat ze anders vocht uit de cake onttrekken.

Afdrukken