Recept: Cake met feta & groene kruiden

Dit is een fijne hartige cake, die het goed doet bij een buffet of als hapje bij de soep, borrel. Let wel; het vult.

Ingrediënten

 • 200 gram feta, in hele kleine blokjes
 • 2 a 3 handjes verse groene kruiden en dan klein knippen/hakken. Uit de tuin plukte ik bieslook, peterselie (incl. dunne stengels en bloemen), Franse tijm. Niet ieder seizoen brengt veel verse kruiden voort, dus deed ik er ook nog 1 tl Italiaanse kruiden door, en gedroogde oregano.
 • scheutje olie & een kwastje om de vorm in te vetten
 • 3 eieren
 • 1 dl halfvolle melk
 • 1 dl olijfolie (traditioneel)
 • 180 gram bloem (ik gebruikte zelfrijzend bakmeel)
 • 100 gram geraspte gruyère of andere belegen/oude kaas. Ik raspte pittige Joost.
 • zout, peper & paprikapoeder
 • 1 zakje bakpoeder
 • 1 tl zuiveringszout (het Engelse Baking Soda. Waarschijnlijk kun je in geval van zelfrijzend bakmeel, het zakje bakpoeder vervangen door een paar tl zuiveringszout, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd).

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de cakevorm in met olie of boter en leg er in de lengte een stuk bakpapier in. Dat zorgt er voor dat je later de cake vrij makkelijk uit de vorm krijgt.

Klop in een beslagkom de eieren los met de melk en de olijfolie. Voeg daaraan toe de geraspte kaas, feta,  kruiden, zout (niet te veel!), peper en scheut paprikapoeder toe. Mix alles door elkaar.  Voeg dan de meel, bakpoeder en zuiveringszout toe, goed mengen. Schep het beslag in de vorm en bak de cake 50 minuten in de hete oven. In een hete luchtoven kan hij zo’n 15 minuten langer. Laat de cake afkoelen voor hij uit de vorm wordt gestort.

Afdrukken