Aardappel-kümmelbrood Update

Het aardappel-kümmelbrood is erg lekker, wanneer je van kümmel/karwij houdt 😉 gelukkig vind ik het erg lekker. En lief is er iets minder uitgesproken over, haha. Hieronder iets meer informatie over Kümmel.

Kümmel,- of Karwijzaad

Toepassingen
De zaadjes zijn is 3-4 mm lang en ei- tot halvemaanvormig en hebben een prettig kruidig aroma, afkomstig uit vooral carvon en limoneen.

Als medicinaal kruid wordt karwijzaad (Fructus Carvi) onder andere aanbevolen bij maagklachten (winderigheid, opgeblazen gevoel, krampen), blijkens heeft het een positieve werking op het spijsverteringskanaal en zorgt ervoor dat overtollige voedselresten makkelijker opgenomen kunnen owrden. Het heeft ook een positieve werking op de slijmproduktie en helpt niet alleen in darmen, maar ook bij bronchien en keelpijn. Het schijnt daarbij niet alleen de eetlust -maar ook de menstruatie- te bevorderen.

Kümmel is zeer zeker géén komijn.

Kümmellikeur
Kummellikeur is een heel oud drankje dat door de firma Bols al in de 17e eeuw werd gemaakt. Anno 2007 wordt het op commerciële basis nog door de firma A. van Wees Distilleerderij De Ooievaar gemaakt. Kummel, het Duitse woord voor karwij (Carum carvi L.), is een schermbloemige met geneeskrachtige en culinaire toepassingen. Het zaad wordt gebruikt in (kruiden)wijn en likeur en in de Duitse en Oostenrijkse keuken: in zuurkool, kaas, worstjes, gebak en brood bijvoorbeeld. Kummel wordt vooral in ‘zware’ keukens gebruikt, omdat het een rol speelt bij de vertering van het eten. Er is een sterke verwantschap met komijn, dat ook in kaas en likeuren wordt gebruikt.

A. van Wees Distilleerderij De Ooievaar
Driehoekstraat 10
1015 GL Amsterdam

Afdrukken

2 reacties

  1. @sab,
    Ha, dat dacht je, wij hebben ook gegourmet, maar dan de zondag voor kerst, met Jeroen’s ouders. Gourmetten staat niet voor niets in de top zoveel voor etentjes met familie & vrienden 🙂

  2. Als ik jullie kerstmaaltijden zo zie is dat van ons (met gourmet) best afgezaagd en saai geweest. Maar toch ook wel heel erg lekker. Ik hou me wat komijn betreft toch maar gewoon bij een broodje met komijn zo 2 a 3 keer per jaar 🙂

Reacties zijn gesloten.