Recept: Zuurkool

Vandaag gingen we zuurkool maken. In januari kreeg ik van mijn Lief voor m’n verhaardag een échte zuurkoolpot. Om heerlijk zuurkool te maken. Al weken (hoeveel?) groeien er drie kolen in de Paleistuin-Noord,

de richtigen Krauthobern ist auch arriviert en sindsdien was het even afwachten voor het juiste moment. Vandaag dus.

Pot schoongemaakt, stenen schoongemaakt, kolen geoogst en schoongemaakt en mijn Lief heeft enorm lopen schaven op dat spul.

Ik de pot vullen en stampen, kruiden erbij, zout erbij

en vervolgens doek, stenen,

deksel met waterslot er op. We hebben de neiging om ieder uur te gaan kijken en vragen “hallo, ben je al zuurkool?”

Ingrediënten

  • Kolen 4 a 5 voor een half gevulde 7,5 liter pot
  • 8 – 15 gr zout per kilo kool (15 voor de hartige klanten, en de rest iets minder),
  • scheutje karnemelk (starter om de fermentatie op gang te brengen),
  • peperkorrels
  • jeneverbessen
  • laurierblad
  • kummelzaden

Bereiden

Was de kool (beestjes er uit) & schaaf deze (de dikke stronk er uit laten). Leg op de bodem een gewassen koolblad. Dan scheutje karnemelk. Vervolgens een kilo geschaafde kool, de kruiden en 8-15 gr zout, dan aanstampen, zodat de lucht tussen de koollagen verdwijnt. Dan weer kool etc. tot ’t op is. Leg dan een schone (thee-)doek op de laatste laag, de stenen er op, even aanduwen, deksel er op en water in het waterslot. Wordt vervolgd!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Afdrukken Afdrukken