- Dingen van de Dag - http://majoh.nl/weblog -

Recept: Johnny cake; Maisbrood met spek

Pioneercooking ūüôā

In de Seasons van vorige maand stond een recept dat me zeer aansprak: Johnny cake, oftewel maisbrood met spek. De oorsprong van de¬†naam Johnny cake is enigszins discutabel; de¬†√©√©n denkt dat hij misschien komt¬†van het woord ‘Journey cake’ (het was een koek die goed tijdens het reizen te maken was), of is misschien gebaseerd op een woord uit een oude ¬†Indiaanse taal ‘jonakin’ of ‘jonikin’. Tijdens een stop werd de koek gebakken boven een open vuur, of op stenen.

Het sprak mij in elk geval tot de verbeelding, en blijkt lekker ook! De smaak is een kruising tussen cake en brood, de spekjes maken het een geheel lekker hartig.

Johnny cake

Ingredi√ęnten

Meng de karnemelk en polenta in een kom. Dek de kom af en laat deze 1 nacht op kamertemperatuur staan.

Verwarm de oven voor op 180oC. Bak het spek knapperig in een koekenpan. Schep het spek met een schuimspaan op keukenpapier. Vet een ovenschaal van 25 x 20 x 5 cm in met 2 eetlepels olie. Plaats de ovenschaal bovenop de voorverwarmende oven, zodat hij alvast warm wordt.
Zeef intussen bloem, bakpoeder, zout en de suiker in een ruime kom. Klop de eieren, honing en de overige 2 eetlepels olie in een andere kom. Meng er de geweekte polenta en het bloemmengsel door. Roer op het laatst de uitgebakken spekjes erdoorheen en doe het beslag in de ovenschaal. Bak het maisbrood in circa 50 minuten goudbruin. Laat het maisbrood circa 15 minuten op een rooster uitdampen. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Bovenstaand recept is aangepast op het Johnny cake recept uit de Seasons van september/oktober 2008

Bewaren