Recept: Christmas Plumpudding

Enigszins laat ben ik toch dit jaar weer de Christmas Plumpudding gaan maken (Jeroen heeft deze nog nooit van mij te eten gekregen, en ik ben benieuwd wat hij er over 3 ½ maand van vindt). Een traditionele Engelse kerstpudding moet minimaal 6 weken oud zijn, maar enkele maanden is beter. De smaak lijkt een beetje op kruidkoek.

Best een heel gedoe, maar we moesten toch wachten op de heren van “Heintje Dekbed” die vandaag ons nieuwe matras zouden bezorgen (hoi, hoi, wat zullen wij lekker slapen vannacht). Zo ziet het er nu uit:

Eigenlijk moet ie in een speciale vorm zoals deze,

, maar die heb ik niet. Bovendien gebruik ik die tulbandvorm niet of nauwelijks, dus die kan wel even hiervoor dienen.

Christmas Plum Pudding

 • 200 gram vers wittebroodkruim (heb ik dit jaar vervangen voor bruin, ongeveer 6 boterhammen)
 • 100 gram rozijnen
 • 75 gram krenten (vervangen door 75 gr. extra bigareaux, ik houd niet van krenten)
 • 100 gram sultana’s
 • 75 gram sucade (in stukjes)
 • 75 gram bigareaux of Franse vruchtjes
 • 100 gram amandelen
 • 200 gram kalfsniervet (heb ik vervangen door roomboter, geen idee waar ik hier in de buurt kalfsniervet kan krijgen)
 • 3 eieren
 • 100 gram basterdsuiker
 • geraspte schil van ½ citroen
 • ½ theelepel kaneel
 • ¼ theelepel kruidnagel
 • 1 mespunt zout
 • paneermeel
 • boter om in te vetten
 • met kerst: 0,75 dl rum

Verkruimel het brood. Mix de rozijnen, krenten, sultana’s. Hak de franse vruchtjes en amandelen klein. Wanneer je niervet gebruikt, de velletjes verwijderen en het niervet zachtjes uitbakken. In geval van roomboter; zachtjes laten smelten en afkoelen. Splits de eieren. Roer de dooiers glad met de basterdsuiker.

Meng nu broodkruim, rozijnen, krenten en sultana’s, fijngehakte sukade, bigareaux en amandelen zorgvuldig door de losgeroerde eierdooiers. Voeg daarna het niervet, of de boter toe. Klop de eiwitten stijf met een mespuntje zout. Schep de stijf geslagen eiwitten als laatste in enkele slagen door het puddingmengsel.

Vet een metalen puddingvorm in met boter en bestrooi de binnenzijde met paneermeel. Vul de vorm met het mengsel. Sluit de vorm met een deksel of aluminiumfolie af en plaats de vorm in een pan met heet water. Kook de pudding nu minstens 5 uur au-bain-marie.

Vul het water eventueel tussentijds aan. Neem na de kooktijd het deksel of de folie van de vorm en laat de pudding zo minstens een half uur staan in het hete water. Laat de pudding verder afkoelen en bewaar deze tot gebruik.

Op de dag van serveren de pudding nogmaals ongeveer 3 uur laten koken in heet water. Stort de puddingen giet een gedeelte van de rum hierover uit. Verwarm de overige rum en flambeer de pudding hiermee. Breng de pudding branden dop tafel. Dan ziet deze er ongeveer zo uit:

Ik krijg er nu al zin in 🙂

Afdrukken