Recept: Groene tomatenchutney

Van de zomer hadden wij 4 tomatenplanten en een cherrytomatenplant. Gekregen van respectievelijk mijn moeder & vrienden. Nooit eerder had ik tomatenplanten en wist alleen van vroeger-toen-mijn-zus-al-een-moestuin-had dat je in ieder geval tomatenplanten moet ‘dieven’. Dus dat deed ik van de zomer braaf en ook het teveel aan blad haalde ik regelmatig weg. Toen kwamen er ook bloemetjes aan, en tot mijn verbazing toch ook echt tomaatjes. Klein, dat wel, maar ze werden best wel een beetje groter. Ze bleken écht lekker te zijn! Dus oogsten en aten Lief en ik tomaatjes, voor ’t eerst in ons leven 🙂

Helaas bleek een van de planten ziek te zijn. Zwarte stengels, tomaatjes die zwart werden en er onooglijk uitzagen.. en eraf vielen. Een soort tomatenpest, zo leek het.. Ik vond er het een en ander over, en het bleek de aardappelziekte te zijn. Dit vond zo’n twee weken voor onze vakantie plaats, en aangezien het al september was & fris voor tomaten, besloot ik om alle planten te rooien. En alle tomaatjes eraf te halen. Ook de groene van 1 cm of kleiner!


We legden ze op een dienblad met gaas, op de koelkast in de bijkeuken, en omdat de temperatuur daar tussen de 18 en 20 graden was, werden de meesten toch gewoon rijp. Tot nu, nu het s’nachts ook goed koud is doen ze ’t niet echt meer. Vandaar dat ik nog 625 gram tomaatjes ga inmaken 🙂

Wat heb je nodig?

Voor 4 potjes

 • 620 gr tomaten
 • 125 gr rode uien
 • 1/2 eetlepel zout
 • 125 gr sultana rozijnen
 • 125 gr elstar appels
 • 125 gr suiker
 • 150 ml appelazijn
 1. Snijd de uien en tomaten in kleine stukjes (schil en pitjes mogen mee) en meng met het zout in een kom. Laat een nacht afgedekt staan.
 2. Snijd de volgende dag de sultanarozijnen fijn, schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd ook in kleine stukjes.
 3. Doe de suiker en azijn in een pan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Rozijn en appels toevoegen en 10 minuten laten sudderen.
 4. Doe de tomaten en uien over in een vergiet (niet afspoelen) en voeg toe aan het mengsel in de pan. Roer goed en laat één uur op laag vuur koken. Roer af en toe. Het is klaar als je een dikke, lobbige massa hebt.
 5. Maak intussen de jampotjes klaar voor gebruik. Was ze met kokend heet water om en laat op een schone theedoek drogen. Zet 10 minuten voor gebruik in een tot 160 graden voorverwarmde oven.
 6. Schep de chutney in de potten, sluit goed met het deksel en laat omgekeerd afkoelen.

Het bleek dat het 3 potjes (met rode, ruiten deksel) zijn geworden. Heel benieuwd hoe dit gaat smaken, maar nog even een week of 6 wachten 🙂

Afdrukken