Recept: Griekse Moussaka

Lang geleden gegeten in een restaurantje in Thessaloniki, en nog nooit zelf geprobeerd te maken. Maar ik had nog aubergines en een teveel aan aardappelen, dus… Het recept is voor 4 personen, zelf hadden we er geen courgettes bij, en was de kaassaus teveel voor in de ovenschaal.

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 500 gram geschilde en in plakken gesneden aardappelen
  • 2 in plakken gesneden grote courgettes
  • 2 in plakken gesneden grote aubergines
  • 25 gram boter
  • 1 schoongemaakte en kleingesneden ui
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 500 gram gehakt
  • 3 ontvelde en in stukken gesneden tomaten (ik had deze hoeveelheid in kleine tomaatjes uit eigen tuin)
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel oregano (of Griekse kruiden)
  • zout & peper

Ingrediënten voor de saus:

  • 35 gram boter of olijfolie
  • 35 gram bloem
  • 5 dl melk
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 eieren
  • zout & peper

Bereiden

Verhit olijfolie in een koekepan en bak hierin de aardappelschijfjes aan beide kanten lekker bruin. Haal ze uit de pan. Voeg wat olie toe en bak achtereenvolgens de plakken courgettes en aubergines lichtbruin. Voeg steeds wat olijfolie toe wanneer dit nodig mocht zijn. Houdt alle plakken gebakken groente apart.

Verhit de boter (olijfolie) in een pan en fruit hierin de ui en knoflook ongeveer 3 minuten. Voeg het gehakt toe en bak dit onder voortdurend omscheppe lichtbruin en rul. Voeg dan de stukjes tomaat, peterselie, oregano en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat alles ca. 20 minuten zachtjes sudderen.

Maak de saus: Smel de boter in een pan en roer er de bloem door. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de melk toe tot een gebonden saus is ontstaan. Roer 50 gram van de kaas door de saus. Neem de pan saus van het vuur af. Roer de eieren door de saus en maak alles op smaak met wat zout en peper.

Leg in een ovenvaste schaal laag om laag de plakken gebakken aardappel, de helft van het gehaktmengsel, de plakken gebakken courgette, de rest van het gehaktmengsel en de plakken gebakken aubergine. Schenk de kaassaus in de schaal en bestrooi het geheel met de rest van de geraspte kaas. Bak de moussaka ca. 45 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven tot een mooi bruin korstje is ontstaan.
[Bron: Lekker Grieks koken – Wiebe Andringa]

Na dit recept kocht ik bij de Blokker een Leifheit kaasrasp, want de geraspte kaas van de Dekamarkt is echt niet lekker! Oude kaas smaakt naar kauwgom zonder suiker, alleen de geitenkaas is wel aardig. Vanaf nu rasp ik zelf. En gaat er in het vervolg in dit recept fetakaas.

Afdrukken