Recept: Bramenwhisky

Al van kleins af aan ben ik gek op bramen. Ik herinner me nog hoe ik met mijn opa in Den Helder de Donkere Duinen afstroopte naar nog meer bramen. Vroeger in de Bijlmer naast de zandbak groeiden van die hele grote. En bramenplukken op vakanties in Bakkum, en op wandeltochten met m’n moeder door de Kennemerduinen. Helaas kom ik daar tegenwoordig altijd te laat; de bramen zijn al op…

Gelukkig kan ik ze op de Ten Katemarkt bij de groenteman nog ‘plukken’. Hoewel de groentevrouw enigszins raar opkeek toen ik haar om 2 kilo vroeg. Zij heeft ze namelijk in bakjes van 150 gram, en wist niet goed hoe ze dat moest doen. Uiteindelijk heeft ze een bakje gewogen en bedacht dat ik er ongeveer 13 nodig had. Zo gezegd, zo gedaan. Ik had ze nodig voor het onderstaande recept, dat ik vandaag gemaakt heb:

Bramenwhisky

Benodigdheden:
Een weckpot inhoud 2 liter
2 kilo bramen
225 gram suiker
1 fles whisky (niet de duurste)

Was de bramen voorzichtig, haal de beschimmelde exemplaren eruit en doe ze in de weckpot. Strooi de suiker eroverheen. Giet de whisky erbij en sluit de pot goed af. Vervolgens elke dag even schudden totdat de suiker is opgelost. Plaats daarna de weckpot in een donkere kast, waarna 1 x per twee weken schudden. Na drie maanden zeven en het vocht in een fles schenken. De whisky zal een diepe, donkere kleur hebben gekregen. Het kan direct gedronken worden, maar de smaak zal de komende twee jaar steeds beter worden.

[Bron: River Cottage]

Update 28-9-2009;
In de loop van de jaren heb ik m’n bramenwhisky geperfectioneerd. Tegenwoordig bevat  deze allang niet meer alleen bramen (heerlijk, maar in Amsterdam haast niet te plukken en ook op de markt veel te kostbaar), maar er gaan ook blauwe bessen, peer, pruimen en appels in. Een afgestreken eetlepel gedroogde thijm, een flinke scheut honing en i.p.v. 225 gr suiker, 1 campingwijnglas geraffineerde (witte) suiker erbij, en hoe langer je de whisky laat staan, hoe lekkerder.

Afdrukken

2 reacties

  1. haha, dat is inderdaad erg veel 13 bakjes bramen. Ik verbaas me ook altijd over die kleine bakjes bessen en frambozen op de markt. Uit de tuin van mijn ouders haalden we altijd kilo’s fruit. De recepten zijn daar ook voor bedoeld. Wie kookt er nou jam van 150 g fruit?

    Dank voor je bijdrage, Maaike

Reacties zijn gesloten.