Recept: Prei- aardappelsoep

Deze Franse Prei- aardappelsoep bestaat uit meer prei dan aardappels in het oorspronkelijke recept. Ik voegde er een halve aardappel extra aan toe, een blaadje laurier en een scheutje witte wijn om de smaak echt af te maken. Maar zonder dat is het nog steeds een heerlijk voedende (& vette) soep.

Ingrediënten

 • 200 gram aardappels (dat zijn 2 middelgrote, maar meer kan ook),
 • 3 preien, niet al te veel van het groen gebruiken
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 grote knoflook, stukjes
 • boter of olijfolie om in te bakken
 • 1 laurierblaadje
 • scheutje witte wijn
 • 750 ml kippenbouillon (vers of van een blokje)
 • 200 ml room
 • zout & peper
 • Bieslook om over de soep te strooien

Bereiden

Snijdt de prei in ringen, gebruik alleen het wit (of nog een beetje groen, jammer om weg te gooien), snipper de ui, maak de knoflook klein en schil de aardappels. Was de prei en aardappels en snijdt de laatste in stukjes.

Bak de ui, knoflook eventjes aan, doe de prei erbij en stoof deze ongeveer 15 minuten heel langzaam (deksel op de pan, af en toe roeren). Liever langer, dan wordt de prei zoeter, dan korter. Voeg daarna de aardappels, bouillon, laurier, scheutje wijn toe, en breng het geheel aan de kook. Langzaam later koken ongeveer 20 minuten. Daarna afkoelen en de staafmixer erdoor tot het een gladde soep is. Voeg de room toe, maak op smaak met zout en peper. Bieslook ervoer vlak voor het opdienen.

Tip:
Deze soep kun je warm serveren, maar goed gekoeld is het ook heerlijk!

Gegeten:
27-1-2017

Afdrukken