- Dingen van de Dag - https://majoh.nl/weblog -

Recept: Pompoenbrood

Heb ik gebakken, maar het is nog wel voor verbetering vatbaar.

Hier het originele recept [bron: Home and Garden]:

475 gr volkorenmeel
2 el roomboter
2 tl zout
50 gr pompoenzaadjes
1 tl korrelgist
1/4 vitamine C tablet (sinaasappelsmak)
2 el moutextract (reformwinkel)
3 dl warm water
melk

Meng met je vingertoppen het volkorenmeel met de roomboter tot broodkruim. Dan zout, gist, pompoenzaadjes, verkruimeld vitamine C tablet en moutextract erdoor. Daarna met warm water tot een soepel deeg roeren. Kneed het deeg met de hand 5 minuten tot het elastisch aanvoelt. Dek af met folie of een vochtige theedoek en laat op een warme plek 1 uur rijzen (2x omvang). Dan weer kneden en uitrollen en in een broodvorm van 1000gram leggen. Ongeveer 30 minuten onder de folie of vochtige doek laten narijzen tot het boven de rand van de vorm uitkomt. Verwijder de folie en bestrijk het deeg met melk en pompoenzaadjes. Bak 25 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 220o C. Dek na 15 minuten het brood af met folie als de bovenkant te donker wordt.

Ik heb het natuurlijk weer op geheel eigen wijze gedaan 🙂

Het meel vervangen door:
100 gram tarwebloem
175 gram roggemeel
200 gr Volkorenmeel
Moutextract vervangen door honing, 2 tl korrelgist
geen melk.

Het brood ging bij mij heel simpel; in de broodbakmachien op de ‘whole wheat’ volkorenstand. Overigens valt dit recept onder de categorie Winterbuitenbuffet (klinkt goed, maar is mij te koud) waarbij tevens horen een Russische paddenstoelensoep en Geroosterde wildbrochettes. Die laatste twee recepten wil ik binnenkort ook eens maken. Lijkt me erg lekker…

Bewaren