Recept: Kweeperengelei

Schreef ik in oktober al over de Chaenomeles Japonica die bij ons in de achtertuin groeit, dit weekend trokken we het eerste potje Kweeperengelei open. Oooohhh, maar dat is lekker!!!

Het recept vond ik bij Kweepeer.nl, en nog even met Okke getweet of het recept ook zodanig gebruikt kan worden voor de Japanse sierkwee. En ja, dat geeft dus geen enkel probleem 🙂

Ingrediënten:

  • 3 kg kweeperen
  • Suiker (500 gram per liter kweepeersap)
  • Pectine (merk Marmello, verkrijgbaar bij betere drogist)
  • Indien pectine niet verkrijgbaar is gebruik dan gelei suiker

Zelf gebruikte ik gelei suiker. Op de verpakking staat precies hoe je dit kunt toepassen.

Bereiding:
Was de kweepeertjes goed schoon. Snij de vruchtjes in kwarten en zet ze in een pan goed onder water. Gooi alle pitjes die je er al uit kunt halen bij het snijden weg, dat scheelt straks veel werk. Breng het geheel aan de kook. Houd het op matig vuur net zo lang aan de kook tot de peertjes uit elkaar vallen. Dek het geheel af en laat het een nacht staan.

Schep de volgende dag de vruchten in een doek die je in een zeef hebt geplaatst. Of scheep ze eerst door de zeef en daarna door de kaasdoek. Giet het sap door een zeef met hierin een dubbele laag kaasdoek. Je moet hier een beetje mee prutsen. Zaak is om zoveel mogelijk sap uit de vruchten te verkrijgen, en zo helder mogelijk.

Meet de hoeveelheid sap in een maatbeker en volg verder de instructies die op de gelei suiker verpakking staat op.  Verwijder met een schuimspaan het schuim uit de pan.

Spoel ondertussen de potten en deksels en de pollepel in heet water met soda of zet het in een pan kokend water. Laat de potten en deksels uitlekken. Zet de potjes op een natte theedoek, of een kurken onderzetter. Giet de potjes zo snel mogelijk helemaal vol, schroef de deksel erop en zet ze op de kop neer.

Serveertips:
Kweepeergelei is een goede begeleider van kaas, eend, paté en ook heerlijk op (geroosterd) brood.

Afdrukken