Phishing & Postbank

Ik had er nog nooit van gehoord. Tot ik vandaag maar liefst 4 e-mails van zogenaamd de postbank kreeg. Of ik maar wilde inloggen op die link, anders zou m’n rekening worden afgesloten. Dus niet he!

Postbankmeneer legde het een en ander uit en op wiki deze info:

Phishing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ga naar: navigatie, zoeken

Voorbeeld van phishing e-mail

Voorbeeld van phishing e-mail

Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website en ze daar — nietsvermoedend — te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcard-nummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De slachtoffers worden vaak via e-mail naar deze valse website gelokt met daarin een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd “de inloggevens te controleren”.

Een gelijkaardige vorm van oplichting werd uit analogie pharming genoemd. Beide methoden worden gebruikt voor identiteitsfraude.

Goed dat ik geen internetbankieren heb, anders was ik er toch waarschijnlijk wel ingestonken. Hoewel? pdave@postbank.nl is nou niet bepaald een regular emailadres…

Afdrukken