Goudvis

Wij hebben een goudvis. Gompie. Gompie is ongeveer 13,5 cm, waarschijnlijk bijna 12 jaar oud en blij en gelukkig.

Gomp zwom vroeger in een ronde vaas op een poot. En was zo neurotisch als wat van alles wat er bewoog. Gomp stond op de balie waar ik achter zat bij Reply Advertising. En toen ik daar wegging, bracht Jeroen mij Gompie. En Gompie kreeg een echt aquarium. En twee schoonmaakslakken. En is gelukkig. Dit vond ik over goudvissen:

GOUDVISSEN
Goudvissen stammen uit China, waar zij al eeuwen geleden werden gekweekt. In de 18e eeuw werden zij voor het eerst in Europa geintroduceerd. Goudvissen zijn familie van de karpers, en de stamvorm is de giebel (zilverkroeskarper). De giebel kan wel 30 cm groot worden, en dat geld ook voor de goudvis! Goudvissen kunnen best oud worden, 10 tot 15 jaar of ouder.
De oudste goudvis ooit was Tish uit Engeland. Hij zwom ruim 43 jaar bij het echtpaar Hand die hem in 1956 op een kermis wonnen. In 1999 stierf Tish.(Zijn broer Tosh stierf in 1875 bij hetzelfde echtpaar). Goudvis Bert, staat met zijn 47,7 cm lengte, in het Guinness Book of Records als de grootste goudvis ter wereld. Hij werd gevangen in de Dommel in Brabant, en men denkt dat Bert ooit te groot is geworden voor iemands aquarium of vijver waarna hij is uitgezet.

Gompie krijgt sinds kort op zaterdag een half blokje bevroren tubifex. Hij schrikt ervan. Maar nadat ze zijn ontdoo(i)d, eet ie ze lekker toch op 🙂
 

Afdrukken