Recept: Kweeperenchutney

Als gemeld hebben wij in de achtertuin waar op ons stukje Japanse kweeperen (Chaenomeles Japonica) staan. Afgelopen weekend vonden we het tijd deze te oogsten, aangezien HendrikJandeTuinman vast niet lang meer op zich zou laten wachten..

Dit zijn eetbare dwergkweeën, maar de tuinman weet dat niet..

Op zoek naar recepten kwam ik op Smulweb een recept tegen, en nog ergens eentje, waarvan ik een combinatie heb gemaakt. Hoe het smaakt? Dat weten we pas over ruim een maand 🙂

Ingrediënten

  • 2 kg kweeperen met schil, schoongeschrobt en ontdaan van steel en kroon.
  • 6 geconfijte gemberbolletjes
  • 150 gram rozijnen
  • 1000 gram rietsuiker
  • 2 theelepels kardemom
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1 limoen uitgeperst
  • 2 Kaneelstokjes
  • 4 kruidnagelen
  • 200 ml gembersiroop
  • 100 ml bloemenhoning

En als aanvulling van het andere recept heb ik een Spaanse rode peper in hele kleine reepjes gesneden, en 3 rode uien in stukken er ook bij gedaan.

Hulpmiddelen
Grote pan, zeef, vergiet, pollepel, gedesinfecteerde/zeer schone (jam)potten met goed sluitende metalen deksel, scherp mes, mengbeker, natte theedoek en een trechter.

Voorbereiding
Kweeperen schoonschrobben en ontdoen van steel en kroon
gemberbolletjes zeer fijn snijden. Limoen uitpersen.

Bereidingswijze
De schoongemaakte en ongeschilde kweeperen net onder water in een grote pan op het vuur aan de kook laten komen.
aan het water de kaneelstokjes en de kruidnagelen toevoegen en laten meetrekken. de kweeperen laten koken totdat de schil makkelijk loslaat, dan de kweeperen uit het water nemen. Het water niet weggooien. de kaneelstokjes en kruidnagelen eruit nemen.
Dan de ontvelde en van klokhuis ontdane kweeperen terugplaatsen in het kookwater.

En hier kwam dan het lastige van die dwergkweeperen; zo ontzettend veel pitjes voor zo’n klein beetje vruchtvlees!

Dus roerde ik het hele spul door een grove zeef, waardoor het meer op gelei ging lijken dan op chutney..

Daarna alle kruiden, rozijnen, suiker, gember, limoensap enz. erbij doen en zachtjes laten doorsudderen totdat er een dikke brij ontstaat. Wel regelmatig doorroeren!!! tijdens het doorsudderen kan je naar eigen smaak gembersiroop, suiker, chilipoeder of limoensap toevoegen.

De jampotten met de chutney vullen tot net onder de rand. Metalen schroefdop plaatsen en ondersteboven (op de kop) op een natte theedoek plaatsen en laten afkoelen! Na het koelen, kunt u de potten een aantal maanden bewaren op een koele en donkere plaats, dus niet in de koelkast!

Serveertips
Lekker met vlees en kaasgerechten, maar ook lekker als bijgerecht bij kaasfondue, rijstgerechten en voor op brood.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Afdrukken Afdrukken