Recept: Stifatho me Melitzanes

Aangezien het al de hele dag gewoonweg uitgesproken kloteweer is, heb ik besloten om vandaag dan maar Grieks te koken, dat doet tenminste zonnig en droog aan.

Stifatho me melitzanes – Rundvleesstoof met aubergine

Ingrediënten

  • 600 gram rundersukade aan één stuk (niet gelukt, wij hadden 4 stukjes)
  • 2 rode uien, gesnipperd, (wij hadden 4 kleine rode uitjes)
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd( ehm, knoflookliefhebbers; 3 grote tenen knoflook)
  • 1 snufje cayennepeper (was op; paprikapoeder, 3 snuiven)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 deciliter witte wijn (klein flesje = 250 cl witte wijn, droog!)
  • 1 grote of 2 kleine aubergines (2 middelkleine aubergines, waarvan ongeveer 1 kwart bewaard)
  • 2 deciliter olijfolie om te bakken (veeeeeels te veeeeel)
  • 1 vleestomaat, met vel en zaadjes, in blokjes gesneden
  • 1 flinke theelepel suiker
  • handjevol vers gehakte peterselie (de krulpeterselie was op, dus dan maar gewone)
  • zout

En mijn eigen toevoegingen:

  • 1 Pijpje kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 blaadjes laurier
  • kwart winterwortel in stukjes
  • krieltjes voor 3 personen
  • scheutje balsamico azijn

Bereiding

Breng een niet te grote pan water met zout aan de kook, doe er het vlees in en kook het zachtjes 1 uur. Laat het vlees wat afkoelen en snijd het in blokjes.
Bak de ui samen met de knoflook, de cayennepeper en wat zout 2 minuten in de olijfolie. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 3 minuten. Doe het vlees in de pan en schenk de witte wijn erbij. Laat afgedekt 1 uur zachtjes pruttelen.
Schil de aubergines half door er in de lengte met een dunschiller repen schil af te halen. Snijd de aubergines in even grote blokjes als het vlees. Bestrooi ze met zout, hussel en laat een kwartier staan. Spoel ze dan af en droog ze met keukenpapier. Schenk een royale scheut olijfolie in een koekenpan en bak er de aubergineblokjes in circa 10 minuten goudbruin in. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken.
Doe de blokjes aubergine samen met de vleestomaat, suiker en peterselie bij het vlees en laat alles op halfhoog vuur en zonder deksel inkoken en garen. Ga door tot de saus dik is, wat ongeveer 15 minuten zal duren.

    Ondertussen heeft Jeroen mijn alderliefste de tafel mooi gedekt en dit wordt een diner-voor-twee. De eerste keer dat wij aan onze nieuwe tafel gaan eten (we vonden hem te mooi en te riskant). En om half tien vanavond het enige programma dat ik uberhaupt kijk op tv: Bones! Zie: rtl.nl of fox.com/bones

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Afdrukken Afdrukken