Recept: Ovenschotel met spitskool

Om weer eens wat te varieren met eten, keek ik aardig wat kookbladen door en maakte een soort van weekplan. Niet dat ik me daar dan aan houd, maar de spitskool en spekjes hadden we gewoon in huis.

Nodig:

  • 1 kg aardappelen, schoongeboend
  • 1 spitskool, in reepjes
  • 2 el grove mosterd (zelf vind ik de grove Zaanse mosterd het lekkerst)
  • 1 duopak spekblokjes (250 gram)
  • 1 blikje cocktailworstjes (400 gr) (die hebben ze ook bij de Hema, hoefde ik niet weer naar die stomme supermarkt)
  • ovenschaal

1. Snijd de aardappelen in plakjes en kook deze in water met zout in 15 minuten gaar. Niet te zacht laten worden.

2. Giet de aardappelen af en schep om met de mosterd. Laat ze afkoelen en breng met een beetje peper meer op smaak.

3. Verwarm de oven voor op 200 oC. Verhit een hapjespan zonder olie of boter, bak de spekblokjes uit in ca. 5 minuten. Voeg de kool toe en roerbak ongeveer 10 minuten. (De kool hoeft dan niet gekookt te worden). Breng op smaak met peper en zout staat er in het recept, maar wat mij betreft is dit geheel zout genoeg. Een klein beetje kerriepoeder tijdens het bakken misstaat overigens niet. Verdeel het mengsel over de bodem van de ovenschaal. Leg de cocktailworstjes erop. Verdeel de aardappelplakjes er dakpansgewijs over. Bak de ovenschotel in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin.

Je kunt de ovenschotel 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm ca. 15 minuten in de oven op 180 graden.

[Bron: Allerhande 01-2011]

Afdrukken